Податківці подали до суду на Шабуніна: не заплатив ПДФО з пожертв після пожежі

Виталий Шабунин. Фото: Украинская школа политических студий
Віталій Шабунін. Фото: Українська школа політичних студій

Головне управління Державної податкової служби у Києві подало до Окружного адміністративного суду Києва позов проти керівника громадської організації "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна.

Як йдеться у повідомленні самого суду, податківці просять стягнути з банківських рахунків відповідача 227,4 тисячі гривень для погашення його податкового боргу. Однак поки що суд лише вирішує питання про відкриття провадження за даним адміністративним позовом.

Сам же громадський діяч на своїй сторінці у Facebook пояснив, що йдеться про суму податку на доходи фізосіб, нараховану на допомогу, яку він отримав у вигляді пожертв після пожежі в будинку його батьків у ніч на 23 липня 2020 року.

Його причиною, за даними Шабуніна, був підпал зловмисником, а саме людиною на ім'я Кирило Баріхашвілі, звинуваченою також у підпалі редакційного автомобіля програми "Схеми".

За його словами, тоді йому від 1,5 тисячі осіб прийшло загалом понад 1,26 млн грн, при цьому він заплатив із цієї суми лише військовий збір (він становить 1,5%), а ПДФО збирався заплатити пізніше.

"Наприкінці червня я направив листа податковій з проханням відстрочити оплату ПДФО. Терміни розгляду таких прохань – 30 днів, але відповіді на той лист я так і не отримав. Натомість отримав позов до ОАСК. Все це публічна історія: сума пожертвувань та цей податковий борг я вказав у моїй декларації (розділ фінансових зобов'язань)", - написав він.

Шабунін запевняє, що мав намір погасити борг перед державою "протягом цього року", а відстрочку просив, бо витрачав зароблене на відновлення будинку.

"Незважаючи на необхідність відбудувати будинок минулого року, я сплатив 235865 грн ПДФО (ще плюс 228053 грн ЄСВ сплатив за мене ЦПК)", - зазначив він.

Глава організації також нарікає на бездіяльність поліції та прокуратури у справі про пожежу, незважаючи на оприлюднення ним даних про те, що ймовірний палій Баріхашвілі знаходився безпосередньо поруч із будинком у ніч, коли стався інцидент. Також він нагадав про випадок, коли під квартирою його матері знайшли саморобний вибуховий пристрій.

"Влада не захистила мою сім'ю і захищає нападників (ніхто досі не покараний і навряд чи буде) і за це я плачу двічі: податки до підпалу та податки з пожертв після підпалу. Дякую, дуже дякую, шановна влада", - зазначив Шабунін .

Варто також зазначити, що саме ОАСК наприкінці грудня ухвалив рішення, яке призвело до фактичної неможливості обрання на конкурсі нового глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, якого жорстко вимагають від України країни "Великої сімки". Шабунін при цьому відстоює позицію, що за блокуванням конкурсу стоїть Офіс президента та особисто Володимир Зеленський із Андрієм Єрмаком.