Україна заборонила більшості білоруських дипломатів повертатись на її територію

Фото: Facebook-страница посольства Беларуси в Украине
Фото: Facebook-сторінка посольства Білорусі в Україні

Міністерство закордонних справ оголосило про небажаність появи на території України білоруських дипломатів, за винятком п'яти осіб, та їхніх сімей. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook речник відомства Олег Ніколенко.

"У відповідь на недружні дії Білорусі щодо співробітників українських дипломатичних установ в Мінську та Бресті Україна вживає таких заходів: скорочує кількість персоналу посольства Білорусі в Україні до п'яти осіб, скасовує дипломатичну акредитацію решти співробітників білоруського посольства. Їхнє та членів їхніх родин перебування на території нашої держави оголошується небажаним", - написав він.

Для білоруських дипломатів у разі повернення до України встановлюється дозвільний режим переміщення за межі 40-кілометрової зони від центру Києва. Також вирішено скасувати екзекватуру почесного консула Білорусі у Львові.

"Застерігаємо білоруську владу, що будь-які її подальші недружні кроки щодо України отримають негайну та рішучу відповідь", - пригрозив український дипломат.

Нагадаємо, що 19 березня зі слів українського посла в Білорусі Ігоря Кизима стало відомо про виїзд 11 білоруських дипломатів та двох членів їхніх сімей з України на семи автомобілях до Молдови.

23 березня МЗС Білорусі опосередковано підтвердило це, назвавши хамським поводження з дипломатами у пункті пропуску "Могилів-Подільський". При цьому відомство вирішило вислати українських дипломатів із країни з можливістю залишити лише п'ять осіб, а також закрити консульство України у Бресті.