Зеленський відвідав Бучу та заявив, що Україна продовжить переговори про мир (ФОТО)

зеленський
Президент Зеленський. Фото: скріншотвідео

Президент України Володимир Зеленський приїхав до звільненого від російської окупації міста Буча Київської області, де виявили тіла 280 розстріляних мирних жителів. Про це повідомляє Офіс президента.

Зеленський поспілкувався з місцевими жителями та заявив, що Росія вчиняє військові злочини та геноцид. При цьому він зазначив, що Україна продовжить вести із РФ переговори про мир.

У Бучі. Фото: Офіс президента

"Україна має набути миру. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля" , - сказав Зеленський.

Він заявив, що Росія має прискорити переговори та не затягувати цей процес.

Зустріч із Зеленським. Фото: Офіс президента

"Ви бачите, що відбувається. Дуже важко розмовляти, коли ти бачиш те, що вони тут наробили", - сказав глава держави.

Зустріч із мешканцями. Фото: Офіс президента

Нагадаємо, у звільненій 1 квітня Бучі українські військовослужбовці виявили братську могилу, в якій було поховано 280 мирних жителів. Цих людей розстріляли російські окупанти. У всіх знайдених убитих пов'язані руки.

Після цього Зеленський заявив, що ухвалив рішення створити спеціальний механізм для розслідування та судового розгляду військових злочинів на території України. До цієї роботи буде залучено і міжнародних фахівців. Він також запросив екс-канцлера Німеччини Ангелу Меркель та колишнього президента Франції Ніколя Саркозі відвідати Бучу, де російські солдати катували та вбивали мирних жителів.

Президент США Джо Байден після повідомлень про звірства у Бучі закликав до проведення судового розгляду вчинків російського Володимира Путіна та військ РФ в Україні та заявив, що добиватиметься нових санкцій проти держави-агресора.

Причому РФ не визнає своєї провини у воєнних злочинах. Російське МЗС 4 квітня вирішило повторно вимагати скликати засідання Ради безпеки ООН щодо "злочинних провокацій українських солдатів і радикалів" у Бучі. Перший запит був відхилений Великобританією, яка у квітні головує у Раді безпеки.

Але в Раді безпеки ООН заявили, що проведуть засідання 5 квітня на вимогу України.