Кількість пенсіонерів в Україні зменшилась на мільйон за 5 років

Пенсія в Україні, надбавки до пенсії
Понад 10 тисяч гривень отримує лише 4,3% пенсіонерів. Фото: Depositphotos

З 2016 по 2021 рік кількість пенсіонерів зменшилася більш ніж на 1 мільйон. Активне зменшення почалося ще до пандемії коронавірусу, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

Оскільки кількість пенсіонерів зменшується, отже, знижується і навантаження на Пенсійний фонд.

Проте за 5 років (з 2016 по 2021 рік) не відбулося підвищення якості життя одержувачів пенсії. Згідно з офіційними даними, за останні п'ять років середня пенсія збільшилася вдвічі, але через девальвацію гривні середня виплата, як і раніше, становить менше ніж 150 доларів (3915 гривень).

Однак це не означає, що більшість отримує таку пенсію. Насправді 50% пенсіонерів, тобто кожен другий із 10,9 млн, отримують менше 3000 гривень (110 доларів).

Понад 10 тисяч гривень, або 370 доларів, нараховують щомісяця лише 4,3% пенсіонерів.

Паралельно зростає і пенсійний вік. Справа в тому, що в країні діє закон про пенсійне страхування, який щороку підвищує планку страхового стажу.

Через цю норму з 2028 року для виходу на пенсію кожному українцю потрібно мати не менше 35 років стажу. Громадянин працюватиме доти, доки він не назбирає достатньо років для виходу на пенсію.

Якщо до 65 років не набереться навіть 25 років стажу, то пенсії не буде взагалі, натомість надаватиметься соціальна допомога.

Водночас президент Володимир Зеленський обіцяє, що пенсіонери отримуватимуть гідну пенсію.

Він повідомив, що у 2022 році в Україні практика щомісячних доплат до пенсій, що існує для осіб віком від 75 років, буде застосована і до осіб віком від 70 до 75 років.

Фото: Depositphotos