У списку - Башар аль-Асад. Зеленський ввів нові санкції: що відомо

У списку - Башар аль-Асад. Зеленський ввів нові санкції: що відомо

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 18 березня про застосування санкцій проти 300 фізичних осіб та 141 юридичної особи.

Відповідний указ - №163 - опублікований на сайті Офісу президента.

З 300 фізичних осіб, проти яких запроваджено санкції, є громадяни Сирії та Ірану, але абсолютна більшість з яких - росіяни.

Зокрема, під санкції потрапили президент Сирії Башар Хафез аль-Асад, прем'єр-міністр Хусейн Арнус та міністр закордонних справ Фейсал аль-Мікдад.

Санкції запроваджено строком на 10 років. Вони передбачають, зокрема, блокування активів та торгових операцій, транзиту та перевезень територію України, анулювання ліцензій.

У списку юридичних осіб - переважно російські компанії, які обслуговують ВПК РФ. Зокрема, це "Об'єднана суднобудівна корпорація", автомобільний завод "Урал", концерн "Калашников", "Спецавіатехніка", концерн повітряно-космічної оборони "Алмаз-Антей", Завод радіотехнічного обладнання, Ульяновський патронний завод, Тамбовський пороховий завод.

Також у переліку авіаційно-ремонтні заводи, що здійснюють ремонт та технічне обслуговування продукції військового призначення, яка використовується Росією під час вторгнення в Україну. Зокрема, це 99-й завод авіаційного технологічного обладнання, 419-й авіаційний ремонтний завод, "Двигуни "Володимир Клімов-Мотор Січ", Євпаторійський авіаційний ремонтний завод (Крим).

Санкції запроваджено і проти компаній та осіб з Ірану, а також авіатранспортних компаній з ОАЕ, причетних до виготовлення та постачання в Росію озброєння. Так, Success Aviation Services FZC i Jet Global DMCC з ОАЕ співпрацювали з іранською Safiran Airport Services, яка перебуває під санкціями США, для координації рейсів між Іраном і Росією, включно з транспортуванням іранських БПЛА та персоналу і обладнання з Ірану в РФ.

Під обмеження потрапили: іранська аерокосмічна компанія Shahed Aviation Industries Research Center, відома розробкою військових гвинтокрилів та БпЛА; іранська державна аерокосмічна компанія Qods Aviation Industry Company, що виробляє дрони, зокрема Mohajer; іранські авіакомпанії Pouya Air, Saha Airlines, Fars Air Qeshm тощо.

Також запроваджено санкції проти компанії "Ріка-Море" (РФ), причетної до викрадення (вивезення з Маріуполя) металопродукції комбінату "Азовсталь", та проти керівника цієї російської компанії Геннадія Арустамова, а також проти ММК імені Ілліча.

Санкції також введені на термін від 5 до 10 років і передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій та запобігання виведенню капіталів за межі України.

Нагадаємо, президент Сирії Башар аль-Асад на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві заявив про підтримку РФ у боротьбі зі "старими і новими нацистами". Таким чином відверто підтримавши війну Росії проти України.