24 июля, 10:07

За рік ми переробляємо більше 2 тис. вагонів лише малини — Тарас Барщовський, соки Galicia

Тарас Барщовський, власник T.B. Fruit, розповів, скільки сировини за рік переробляють заводи групи в трьох державах, з якою новою продукцією компанія планує завоювати ринок, і скільки було інвестовано в виробництво пектину

За рік ми переробляємо більше 2 тис. вагонів лише малини — Тарас Барщовський, соки Galicia

Тарас Барщовський — відомий український підприємець, власник групи компаній T.B. Fruit, яка на українському ринку відома соками прямого віджиму Galicia.

На початку 90-х пан Тарас за спеціальностю юрист їздив на заробітки до Польщі та Росії, потім відкрив невеличкий продуктовий магазин і займався оптовими продажами масла та м'ясопродуктів.

Історія групи компаній T.B. Fruit почалася в 2003 році, з першого підприємства в м. Городок, Львівської області. За 15 років T.B. Fruit став одним із найбільших виробників концентрованого яблучного соку в Європі із заводами в Україні, Польщі та Молдові. Його продукцію споживають далеко за межами ЄС — в США та в Японії. На досягнутому Тарас Барщовський не планує зупинятися.  Короткострокова стратегія — вивід нових продуктів на український ринок та захоплення світового ринку пектину.

Тарас Барщовський — один із спікерів Business Wisdom Summit, який відбудеться в Києві 27-28 вересня. Долучайтесь!

    

Пане Тарасе, почнемо нашу розмову з філософського питання. Цього року виповнюється 15 років вашій компаній. Історія компанії — це розвиток завдяки чи всупереч?

Однозначно всупереч. Все, що ми робимо, стало можливим всупереч обставинам, а не завдяки комусь чи чомусь.

Можливо, вам в якийсь момент просто пощастило? 

Не думаю. Бізнес — це результат щоденної клопіткої роботи. Це результат спроб і помилок, які траплялися на шляху розвитку.

Ви часто помилялись? Готові визнавати свої помилки?

На жаль, помилок багато. А в кого їх немає? Важливо не те, що ти ніколи не помиляєшся. Важливо те, як швидко ти їх усвідомлюєш. Треба не ховатися від рішення проблем, а шукати шляхи як їх виправити.

Чи можете назвати помилку, яка суттєво вплинула на бізнес? 

Помилок було багато. Хто знає. У нас є правило — не озиратися назад. Намагаюся його дотримуватися.   

Ну і, власне, повертаючись до бізнесу. Якщо не помиляюсь, ваша компанія переробляє близько мільйона тон сировини. Скільки з цього об'єму можна отримати соку?

Я вам скажу більше. Мільйон тонн ягід і мільйон тонн руди — це речі зовсім різні. Ми, для прикладу, переробляємо 15-20 тис. тонн малини, а це 2 тис. вагонів. Уявляєте? Чи 5 тис. тонн чорниці. А росте ця ягода в горах, яку люди по ягідці збирають. Також ми переробляємо полуницю, бузину, смородину. Найбільше, звичайно, яблук. Повертаючись до вашого питання, мільйон тонн сировини — це близько 150-170 тис. тонн концентрованого соку.

А скільки з цього об'єму концентрованого соку можна зробити звичайного, який ми купуємо в супермаркетах?

Треба помножити на 7-8. Це десь 1,2 млн тонн. Або 1,2 мільярдів літрів соку.

Вражає. Навіть уявити складно

Я вам скажу більше. Вся Європа споживає всіх соків близько 11-12 мільярдів літрів .

У вас є власні яблучні сади, ви також вирощуєте вишню, малину, інші культури. Але як я розумію, власних врожаїв вам не вистачає. Ви співпрацюєте з фермерами

У нас власних садів близько 1200 га, а для переробки потрібно зібрати врожай з 70 тис. га.

Власні сади — це кhапля в морі. Ми власну сировину використовуємо для виробництва соків прямого віджиму, смузі. Все інше купуємо у фермерів.

Як перевіряєте якість сировини?

Це складний процес, в якому задіяно багато людей. По-перше, це зовнішній огляд. З кожної машини лабораторія бере на аналіз кг сировини. Аналізи проводяться декілька разів на різних етапах виробництва соку. Якість — це головне. Якщо не впевнений в якості — бізнес не зможе працювати.   

Чи є плани по збільшенню площ під власними садами?

Для кращого розуміння, 1,2-1,3 тис. га наших садів — один з найбільших садів в Європі. Виростити 1,2 тис. га саду і 1,2 тис. га пшениці — речі, м'яко кажучи, різні. В планах — розвиток садівництва. Ми також активно розвиваємо напрямок овочів — червоного буряка, моркви тощо, адже овочеві соки надзвичайно популярні на азійському, особливо на японському ринку.

Я помітила ви і ріпак вирощуєте…

Нам потрібна сівозміна, тому вирощуємо і зернові.

Які площі під овочами?

В цьому році близько 600 га. Залежить від року — від 500 до 1000 га.

Чи є плани по збільшенню площ під овочами?

Плани є, по яким культурам — буде залежати від попиту. Для прикладу, ми зараз збільшуємо площі під червоним буряком, адже впроваджуємо нову технологію виробництва — переробляємо буряк на бурякову пудру, яка використовується в хімічній та фармацевтичній галузі. Бурякову пудру використовують при виготовленні косметики, а саме жіночої губної помади.   

Тобто ви співпрацюєте не лише з аграрними та продовольчими компаніями, а також з хімічними та фармацевтичними…

Дуже багато з фармацевтикою.

Давайте поговоримо про сік прямого віджиму Galicia. Ваша компанія була однією з перших, що вийшла в цей сегмент в Україні. Наскільки ринок є конкурентним і перспективним?

Важливо розуміти, що сік не є необхідністю, в принципі без нього можна обійтись. Наша продукція найкраще продається в "багатих" країнах, в яких споживачі можуть без проблем дозволити собі соки. Це Європа, США, Японія. В Європі ринок соків прямого віджиму зростає на 6-7% щорічно. В Україні, на жаль, ситуація інша. Далеко не всі можуть дозволити собі такі соки. Наша ціль — розвивати сегмент соків прямого віджиму. Саме тому ми вирішили продавати не лише в склі, а й в картонній упаковці. Ми хочемо зробити продукт більш масовим.

Цього року ми вже продали більше 15 млн літрів соку прямого віджиму. Але це менше 1% від того, що ми виготовляємо.

Що стосується конкуренції, то ми її особливо не відчуваємо. Ринок ще не заповнений. Є куди рухатися.   

Якщо не помиляюсь, компанія також займається розвитком ще однієї ТМ "Світанок"

Так, це звичайний сік, не прямого віджиму, але дуже якісний. Враховуючи обсяги переробки сировини, ми маємо можливість продавати якісний сік по відносно невисокій ціні. Адже на відміну від інших виробників соків, нам не потрібно купувати спочатку концентровані соки і виготовляти звичайні. Ми є виробником концентрованих соків.

Крім того, зовсім скоро на полицях з'явиться наш новий продукт — газована вода з яблучним соком без цукру і домішок, так зване Шорлє. Цей напій надзвичайно популярний в Європі.    

Чи відома торгова марка під якою з'явиться новий напій?

Ми оголосимо.

Здається, що схожа концепція у оболонського "Живчика"

Не зовсім. Наш напій буде іншим. Там не буде нічого зайвого, крім яблучного соку і води, ніяких домішок. 

Хотіла ще уточнити щодо соку ТМ Filvarok. Чи планується розвиток цієї марки?

Ні, фактично ми зробили ребрендінг в бік ТМ "Світанок".

Чому так?

Ось ви знаєте, що таке фільварок?

Так.

А багато українців не розуміють що це означає, тому ми і вирішили змінити назву і розвивати нову ТМ.    

На які регіони плануєте робити ставку в просуванні нової марки?

Будемо розвиватися по свій Україні. Не секрет, що вивести нову марку на полицю супермаркету нелегко. Ми працюємо.

Яку ціль перед собою ставите? Яку ринкову долю хотіли б зайняти?

Максимальну, що вдасться (усміхається). Через кризу, річне споживання соків впало з 700 млн літрів до 400 млн літрів/рік, тобто майже у 2 рази. Але з часом має відновитися. Перспективи росту ринку хороші, це вдалий час для виведення нової ТМ. Хотілося б за 2 роки зайняти 15% ринку.    

Яка доля соку Galicia?

В Украіні в сегменті прямого віджиму — біля 90% . При тому що наш сік коштує близько 30 грн. Імпортні аналоги — 130 грн. 

Основна діяльність компанії — це продаж концентрованого соку, B2B. Чи плануєте виводити на ринок нові продукти в сегменті B2C, тобто для кінцевого споживача?

Так. Ми зараз розвиваємо сегмент пюре і смузі під ТМ Galicia. Якщо раніше ми реалізували цей продукт лише для інших переробників, то зараз напряму для кінцевого споживача. Великий потенціал я бачу в овочевих пюре і смузі. В Європі вони користуються великим попитом.  

Компанія також є великим виробником замороженої продукції — овочів та ягід. Чи не плануєте розвивати цей напрямок на українському ринку під власною ТМ? 

Плануємо. Виробництво замороженої продукції для нас не нове, ми продаємо її великими партіями. Зараз будемо розвивати роздрібний продаж, тобто продавати в упаковках по кг чи півкіло. Ринок дуже швидко помітить нову продукцію під ТМ Galicia. Питання в тому, як швидко ми зможемо домовитися про вихід з роздрібними мережами.

Яку продукцію плануєте продавати в роздріб?

Перший напрямок — ягоди. Це малина, смородина, вишня, бузина. Другий напрямок — овочі: буряк, морква, різні суміші. 

Чи працюєте або плануєте працювати під власними ТМ супермаркетів?

У нас був невеликий досвід співпраці з мережами по private label. Не можу сказати, що він був для нас вдалим. Маржа невелика. Ми вирішили від такої співпраці відмовитися.

Хотілося б проговорити про ваші плани виробництва пектину. Чому вирішили зайнятися переробкою відходів?  

Нагадаю, що пектин присутній в різних овочах та фруктах. Найбільше його в шкірці яблука — 10-15%, лимону — більше 20% і мандарину — 15-20%. Враховуючи, що ми переробляємо величезні об'єми яблук, логічно, що ми вирішили зайнятися і пектином. Відходи складають близько 45-60 тис. тонн на рік. Раніше ми продавали залишки на корм для тварин або спалювали в якості біопалива.

В світі є лише 7-8 великих виробників пектину, вони купують вичавки у переробників, в тому числі у нас. То чому б нам не виробляти додатковий високомаржинальний продукт … 

На базі яких підприємств буде відбуватися виробництво?

Яблучні відходи є на всіх підприємствах, в тому числі і в Молдові, і в Польщі. Вичавки відправляються на підприємство в Львівській області і переробляються. Через 2-3 місяці ми запустимо першу лінію. Всього в планах 3 лінії загальною потужністю до 5 000 т/рік.

Під виробництво пектину побудовано нове підприємство, чи нові лінії будуть працювати на базі вже існуючого заводу?

Це новий сучасний завод, який знаходиться поруч із існуючим підприємством. Але це інший бізнес, з власним обладнанням, командою, лабораторією, окремою спорудою. Навіть постачання  електроенергії йде окремо.

Можете уточнити об'єм інвестицій?

 Поки 20-22 млн євро.

Це вартість всіх трьох ліній?

Виробництво пектину дуже складне, що потребує якісного обладнання. Вказана сума включає поки одну лінію.

Де використовують пектин?

Пектин — це такий натуральний желатин. Його використовують в харчовій і кондитерській промисловості, зокрема при виробництві зефіру, йогуртів, різних кремів, м'ясних продуктів. Крім того, найбільш якісний пектин використовується в фармацевтиці — при виробництві капсул. Плівка капсул виготовляється як раз із пектину.

Пектин також піде на експорт?

Так, Україна споживає всього 400-500 тонн.

Чи складно для вас буде вийти на зовнішні ринки із пектином?

Думаю, що зовсім скоро ми станемо помітним світовим виробником пектину, адже маємо власну сировину. Світовий ринок дуже перспективний, 3-4% росту щороку. Вийти на зовнішні ринки з пектином буде не складно, 95% нашої продукції реалізується за межами України, у нас є досвід.

Ви на свої закордонні підприємства завозите українську сировину? Українські яблука на польські  заводи?

Ні, це неможливо.

Чому?

Це економічно невигідно. Радіус скупки сировини для переробки обмежений (200-300 км). Возити українські яблука в Польщу невигідно.

Ви раніше заявляли, що розвиваєтесь за рахунок кредитів. Хто на даний момент вас кредитує?

Місцеві банки — українські, польські, молдавські. Залежно від того, в якій державі розміщено виробництво і проект, під який береться фінансування.

С такими структурами як ЄБРР не співпрацюєте?

Скажімо так, в процесі.

Досить часто ЄБРР в обмін на фінансування отримує частину бізнесу. Наскільки готові до таких умов співпраці?

Я поки не готовий віддавати частину бізнесу. Але готовий співпрацювати на вигідних для компанії умовах.

На даний момент ви особисто володієте всією компанію?

Так.

Ви не так давно заявляли про інвестпроект в Грузії по виробництву соку з мандаринів. Що зараз з цим проектом?

В процесі реалізації, плануємо переробляти мандарини. Цього року вперше випустили мандариновий сік.

Ваша компанія — хороший приклад енергоефективності. Ви спочатку відмовилися від використання газу, потім почали використовувати жмих як біопаливо, потім зрозуміли що дорого — зайнялися пектином. Потім почали переробляти відходи деревообробного підприємства. Чи задоволені  енергоефективністю в компанії?

Підвищенню рівня ефективності немає меж в усіх напрямках, в тому числі і в енергоефективності. Україна має багато ресурсів, щоб відмовитися від використання газу.

Над чим зараз працюєте в цьому напрямку?

Виробництво пелет. У нас є деревопереробне підприємство. Чому б не виробляти і пелети та не експортувати їх до Польщі та Молдови?

Тарасе, чи мрієте ви перетворити свій бізнес на сімейний?  

Це моя мрія, я все роблю для цього. Моя донька Ірина вже ефективно працює в компанії, вона відповідальна за деревообробний бізнес. Плюс розвиває напрямок комунікацій всієї компанії. Мій син ще навчається, але на канікулах теж долучається, працює на підприємстві.

Чи не погіршує активне залучення дітей в бізнес ваші сімейні відносини? Можливо, робочі моменти впливають на родинні стосунки?

Дискусії по робочих питання виникають постійно, але я не вважаю, що це погано. Навпаки. Діти повинні розуміти, як працює бізнес, звідки воно береться. Наприклад, дочка Ірина почала працювати в бухгалтерії ще з 14 років, потім в аналітичному відділі. Вона добре розуміє, як працює компанія.

Чи готові ви делегувати повноваження? Складається враження, що ви хочете контролювати всі питання

Ні, це зовсім не так. В моєму прямому підпорядкуванню лише 10-12 людей. Я готовий делегувати. Питання в іншому.

Я беру активну участь в безпосередньому управлінні бізнесу через те, що ризикую набагато більше, ніж могли б мої топ-менеджери . І це логічно. Це буде відбуватися до тих пір, поки  ми так  інтенсивно інвестуємо і ростемо.

Тарасе, якою ви бачите ідеальну компанію? Чого хочете досягти?

Щороку ми ставимо перед собою цілі і робимо все від нас залежне, щоб ці плани реалізувати. Глобальна мрія — щоб все працювало як один механізм. Вся наша робота сконцентрована на тому, щоб цей механізм крутився. І в ньому важливим є кожен гвинтик.

В політику іти не хочете?

Ні

Чого так?

По-перше, я дуже люблю свою роботу, я хочу багато чого зробити. По-друге, я не вірю, що можна одночасно сидіти на двох стільцях. І по-третє, в Україні політика — це таке болото і нечиста справа, а я люблю чистоту :)

Группа компаний T.B.Fruit, один из крупнейших переработчиков фруктов и ягод в Украине, в 2017 году нарастила производство органического концентрированного сока на 20% по сравнению с 2016 годом — до 3 тыс. тонн. Общие мощности группы по производству концентрированного сока составляют около 100 тыс. тонн в год из них органического — 4%.


Группа компаний T.B.Fruit создана в июле 2011 года после объединения всех активов бизнесмена Т. Барщовского: "Яблуневый дар", польские плодоперерабатывающие заводы T.B.Fruit Dwikozy и T.B.Fruit Annopol, ООО "Танк Транс Украина" и Tank Trans Polska, занимающихся внутренними и международными перевозками наливных грузов автоцистернами, а также садоводческий комплекс "Т.Б. Сад".

T.B.Fruit владеет восемью заводами по производству соковых концентратов соков прямого отжима, фруктовых пюре и замороженных фруктов и овощей в Украине, Молдове, Польше.

В Украине T.B.Fruit производит соки прямого отжима под ТМ Galicia.

Подробнее о спикерах здесь

Программа саммита

До 7-го Business Wisdom Summit осталось всего 77 дней.

До 1.08.2018 не упустите шанс купить билет для early dots со скидкой —1000 грн!

Купить билет

Больше информации o Business Wisdom Summit на bws.delo.ua

автор:
по материалам:
"Дело"
раздел:
теги:

По теме:

Производитель соков Galicia запускает линию по производству пектина
АПК 28 марта, 17:03

Производитель соков Galicia запускает линию по производству пектина

T.B.Fruit планирует увеличить производственную мощность пектина до 3 тыс. тонн

Производитель соков Galicia откроет завод в Грузии
Потребрынки 23 апреля, 12:04

Производитель соков Galicia откроет завод в Грузии

Компания T.B. Fruit намерена инвестировать 3-5 млн евро в запуск производства по переработке мандаринов мощностью 50-60 тыс. тонн в Грузии до конца 2018 г.