За 10 місяців "Закарпатгаз" передав до суду 107 справ на 6,5 млн грн

Фото: Аgropolit.com
Фото: Аgropolit.com
При цьому 89 справ стосувались порушень побутових споживачів, які втручалися в роботу лічильника або несанкціоновано відновлювали споживання
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

З початку року компанія "Закарпатгаз" доправила до суду 107 справ щодо відшкодування вартості необлікованого або донарахованого об'єму природного газу. Загальна сума позовів становить 6,5 млн грн, що на 4 млн грн перевищує минулорічну за аналогічний період.

89 справ стосуються порушень побутових споживачів, які втручалися в роботу лічильника або несанкціоновано відновлювали споживання.

У таких випадках Кодексом газорозподільних систем встановлено окремий порядок визначення обсягу спожитого газу. У такому випадку розрахована сума за необліковані обсяги спожитого газу є вищою, ніж та, яку б споживач отримав відповідно до показів лічильника", — пояснила виконуюча обов'язки комерційного директора АТ "Закарпатгаз" Юлія Соколова.

Фахівці компанії відслідковують сторонні втручання в роботу газорозподільних мереж за допомогою спеціального сучасного обладнання. Це дозволяє швидше та ефективніше знаходити місця втрат. Після виявлення фактів крадіжок нараховані збитки відшкодовуються недобросовісними споживачами.

Майже 20 випадків порушень виявлені при відборі газу комунально-побутовими та промисловими підприємствами.

В АТ "Закарпатгаз" наголошують, що крадіжки газу призводять не лише до зайвих фінансових витрат і судової тяганини, але й несуть небезпеку для здоров'я та життя як для порушника, так і його оточення. Адже дії, які здійснюються під час крадіжок, як-от незаконні врізки, супроводжуються витоками газу, що спричинює нещасні випадки.