Нестача електрики, спричинена обстрілами РФ, перервала відновлення економічної активності з весни – звіт НБУ

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Дефіцит електроенергії у листопаді, спричинений масованими ударами армії РФ по інфраструктурі, перервав відновлення економічної активності, яке тривало з весни, йдеться у грудневому макроекономічному і монетарному огляді НБУ. Ситуацію ускладнило і зростання споживання через похолодання.

"Перебої з електроенергією стали другою за значимістю проблемою бізнесів після зростання цін (зазначили 51% респондентів в дослідженні Інституту економічних досліджень). Через дефіцит е/е фактично зупинили роботи та мають суттєві втрати 18% респондентів, 28% зазначають падіння оборотів", – йдеться у звіті.

Хоча частина бізнесу пристосовується до обмежень, все більшає ознак, що відновлення економічної активності перервалося. Разом з тим, як уточнюють в НБУ, дефіцит електроенергії обмежує роботу як виробничих секторів, так і секторів послуг.

Для зниження навантаження на енергосистему у листопаді низка металургійних та видобувних  підприємств скоротили виробничі потужності або переводили виробництво на нічні години. Відключення е/е призвели до сповільнення відновлення низки напрямків харчової промисловості (молоко- та м'ясної переробки).

"Після скорочення потужностей внаслідок перебоїв енергопостачання працюючі хімічні заводи не поспішають їх відновлювати. Низький попит на житло, збільшення виробничих витрат та перебої е/е стримують будівельні роботи та виробництво будматеріалів", – повідомляють в регуляторі.

Про впливи обстрілів РФ української інфраструктури на ВВП читайте детальніше у нашому матеріалі: "ВВП тримається, але насилу. Як економіка України сприймає ракетні атаки на інфраструктуру".