Якщо нічого не заважатиме, то музей Революції Гідності побудуємо за п'ять років — директор

Експозиція майбутнього музею вже нараховує приблизно 3 тис. експонатів і постійно поповнюється

У вівторок, 20 лютого, конкурсна комісія обрала проект-переможець Меморіалу Небесної Сотні. Однак це лише частина меморіалу. Крім публічного простору, планується також побудувати музей Революції Гідності, який розповідатиме про події з листопада 2013 до лютого 2014. Delo.UA поговорило з директором музею Ігорем Пошивайлом про те, коли буде збудований музей Революції Гідності і скільки на це знадобиться коштів.

Нині було обрано проект Меморіалу Небесної Сотні. Коли буде обрано проект музею Революції Гідності?

Конкурс на обрання проекту музею ще триває. На нього подали свої роботи 12 архітекторів. Сам конкурс відбувається у два етапи. Сьогодні ми оберемо 5-7 фіналістів, а серед них будемо обирати переможця. Це трапиться швидше за все наприкінці червня.

Коли, за вашими підрахунками, буде збудовано музей?

Наскільки я знаю з досвіду поляків, на будівництво такого музею піде десь 5 років. Це за умови, що буде сприяння з боку держави.

Щодо вартості такого музею, то поки точну суму назвати важко, оскільки ми ще не маємо проекту. Але якщо дивитись на досвід тих же поляків, то у них будівництво подібного музею коштувало 300 млн злотих. Це приблизно $100 млн. При цьому важливо, щоб ці кошти витрачали раціонально.

Якою буде площа майбутнього музею?

За попередньою концепцією, виставкова площа буде 7,5 тис. кв. м, 5 тис. кв. м становитиме основна експозиція. Ще буде 2,5 тис. кв. м планується для проведення тематичних виставок. Мати такі площі важливо для музею, оскільки основна експозиція містить лише невелику частину того, що зберігається фондах.

А скільки зараз всього експонатів у майбутнього музею?

Можемо говорити про приблизну кількість. Зараз їх близько 3 тисяч. Точної кількості назвати важко, адже у нас немає власного приміщення і ми поки не можемо їх усіх перерахувати. При цьому, що наша експозиція постійно поповнюється. Наприклад, нещодавно нам передали політичну агітацію ще з першого Майдану. Це близько 300-350 експонатів. Ще нам мають передати твори художників Майдану. Це ще 300 експонатів.

Де зараз вони зберігаються?

Всі експонати зараз знаходяться у двох музеях — у музеї історії України в Другій світовій війні та у музеї Івана Гончара. Найбільш громіздкі об'єкти знаходяться у музеї в Другій світовій війні. Зокрема, там знаходиться й "йолка".