Почему Минздрав остался без главы

Уряд нового прем'єра Володимира Гройсмана досі недоукомплектований: вакантним залишається пост міністра охорони здоров'я. Чому в українському суспільстві не знайшлося гідного кандидата, розповідає експерт "Центру протидії корупції " Олександра Устинова

Після того як новий прем'єр-міністр Володимир Гройсман чотири дні поспіль безрезультатно намагався знайти міністра охорони здоров′я, стає зрозумілим одне — якби держзакупівлі в усіх міністерствах були передані міжнародним організаціям, кількість віце-прем'єрів та міністерств в Україні скоротилася б в рази.

Чому досягти домовленості щодо міністра охорони здоров'я так і не змогли? Дерибан на держзакупівлях закінчено, тому все що лишилося голові МОЗ — це йти та пахати. А пахати — справа невдячна. Я не пам'ятаю жодної країни, де хвалили б реформу сфери охорони здоров'я.

Після відставки уряду і за вакантної посади міністра охорони здоров'я функції останнього буде виконувати заступник Олександра Квіташвілі. Мабуть мало хто знає, але за рік міністр Квіташвілі вийшов в лідери за кількістю заступників — в нього їх цілих 5. Два з них пропонувалися міністру в якості "приданого". Це Олександра Павленко та Віктор Шафранський.

Олександра Павленко відома своєю тісною співпрацею з більшістю фармацевтичних компаній в країні. Свого часу вона встигла попрацювати на регіоналку Тетяну Бахтєєву, довгий час захищала в судах фармацевтичну компанію "Дарниця".

Віктор Шафранський теж прийшов на держслужбу з фармацевтичного бізнесу. Свого часу він працював і на українських дистриб'юторів, і на міжнародні транснаціональні компанії.

Саме через це "придане" професіонали не хочуть йти в уряд. Вони для них — політичне ярмо, яке поховає не лише реформу, але й їх особисті політичні кар'єри. А кількість охочих технічних кандидатів скоротилася в рази після того, як 4 млрд грн з бюджету на держзакупівлі "уплили" з міністерства до міжнародних організацій, які вже встигли продемонструвати значну економію коштів та доцільність такого кроку.

Тому ситуація виглядає таким чином, що уряд залишився без міністра охорони здоров'я, і натомість ми отримали зручного для всіх тимчасово виконуючого обов'язки міністра в обличчі Олександри Павленко.