Наступного року в Україні з’явиться 7 компаній з мільярдною капіталізацією

ukrainehousedavos.com
ukrainehousedavos.com
Прогнози щодо розвитку українського технологічного сектору вчора обговорили в Українському домі у Давосі
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Український технологічний сектор протягом останніх трьох років демонструє зростання в середньому на 28% щороку, тому, ймовірно, у наступні кілька років у країні з"явиться 7 "єдинорогів" (компаній, капіталізація яких досягла $1 млрд — ред). Про це заявили учасники панельної дискусії в Українському домі в Давосі.

Платформа для співпраці у розробці та написанні коду GitLab залучила $100 млн у вересні минулого року, досягши ринкової оцінки в $1,1 млрд. Тим часом провайдер інфраструктури для майнінгу біткойна Bitfury отримав $80 млн у закритому інвестиційному раунді у листопаді, ставши другим українським "єдинорогом".

За словами керівного партнера венчурного фонду AVentures Capital Андрія Колодюка, наступними українськими компаніями-"єдинорогами", ймовірно, стануть сервіс перевірки правопису Grammarly, розробник SoftServe, аутсорсингова компанія-розробник Ciklum та e-commerce компанія Rozetka.

Партнер-засновник та CEO інвестиційного фонду Horizon Capital Олена Кошарна підкреслила, що сектор IT-послуг виріс з $110 млн оцінки індустрії у 2003 році до $3,6 млрд за оцінками минулого року.

Поліпшення інвестиційних перспектив для України частково пояснюється поліпшенням інвестиційного клімату, що помітно у порівняльних рейтингах.

Україна піднялась на 81 позицію у рейтингу легкості ведення бізнесу за версією Всесвітнього банку. А за глобальним інноваційним індексом Україна посідає 43 місце, залишаючи позаду багато ринків, що розвиваються.

Експерти відзначають зростання інтересу до українських компаній з боку фінансових інвесторів, гедж-фондів, регіонального приватного капіталу, фундацій і пенсійних фондів.

Енді Хандер, президент Американської торговельної палати в Україні, заявив: 74% їхніх членів очікують, що 2019-й стане черговим роком зростання, незважаючи на конфлікт з Росією, а також президентські та парламентські виборчі кампанії.

Нагадаємо, у середу в Давосі на засіданні Національної інвестиційної ради було підписано домовленості про вихід дочірнього підрозділу французької енергетичної компанії Total на український ринок.