Данилишин завершив роботу в Раді НБУ

Богдан Данилишин
Богдан Данилишин. Фото: Facebook-сторінка економіста

Президент Володимир Зеленський звільнив Богдана Данилишина з посади члена Ради Національного банку України у зв'язку із закінченням строку повноважень. Про це йдеться в указі глави держави №707 від 24 жовтня.

Данилишин обіймав цю посаду протягом семи років, будучи призначеним ще попереднім президентом Петром Порошенком. З 25 жовтня 2016 року до 14 листопада 2022 року він протягом двох термінів був головою Ради НБУ (після цієї дати рада працювала без голови).

"Хочу подякувати членам Ради НБУ за дружню колективну роботу, а також чотирьом головам НБУ, які змінилися за цей період - Валерії Гонтаревій, Якову Смолію, Кирилу Шевченку та Андрію Пишному. Місія МВФ неодноразово позитивно оцінювала як діяльність Ради НБУ, так і Нацбанку як інституції в цілому", - зазначив у дописі на своїй сторінці в Facebook сам ексголова ради.

Як наголосив Данилишин, при такій частій зміні очільників фінрегулятора саме Рада НБУ була запорукою макрофінансоваоі стабільності в країні і саме вона визначала грошово-кредитну політику в країні.

Загалом за сім років він провів як голова і член ради 88 її засідань, у тому числі 76 під власним головуванням. За цей період вона ухвалила близько 300 рішень.

За словами колишного голови, Рада НБУ стала місцем для обговорення незручних питань, проблем, що заважають досягати цілей, конструктивної критики та пошуком шляхів для посилення контролів, підвищення ефективності та продуктивності витрат.

Члени ради брали активну участь у професійних дискусіях та експертних комунікаціях, роз’яснюючи як монетарну політику Нацбанку, так і економічну політику уряду України, а також були учасниками всіх публічних заходів, організованих НБУ.

"Непрямим свідченням правильності позиції та дій Ради НБУ свідчать два важливі сигнали: по-перше, вперше за довгий час Нацбанк отримав позитивний баланс довіри від українського суспільства і, по-друге, міжнародне визнання, виражене престижною премією Central Banking Awards", - підсумував Данилишин.

Нагадаємо також, що з грудня 2007 до лютого 2010 року Данилишин був міністром економіки в уряді Юлії Тимошенко. Після цього, в серпні 2010 року, його оголосили у внутрішньодержавний і міжнародний розшук через звинувачення у зловживанні на посаді міністра владою шляхом сприяння певній компанії під час процедури держзакупівлі.

Вже у жовтні того року його затримали в Чехії, де він згодом отримав притулок. В грудні ж 2012 року Генеральна прокуратура України закрила справу проти ексміністра через відсутність складу злочину та зняла його з міжнародного розшуку.