Оптові ціни на пальне рухаються вгору, однак великі мережі АЗС поки стримують роздріб

Оптові ціни на пальне рухаються вгору, однак великі мережі АЗС поки стримують роздріб

Через зростання світових цін на нафту від початку жовтня оптові ціни на пальне в Україні також рухаються вгору. Однак через велику кількість ресурсу, котрий завезли у вересні найбільші мережі АЗС поки стримують ціни на паливо на стелах АЗС.

За словами засновника групи "Прайм" Дмитра Льоушкіна, через зростання цін на нафту ціни на пальне в опті продовжують зростати як на ринку ЄС, так і в Україні. В кінці минулого тижня(14 жовтня), оптові ціни на дизпаливо зупинились на позначці 50-51 грн/л. Бізнесмен зазначає, що до кінця поточного тижня(17-23 жовтня) він очікує зростання цін також на роздрібному ринку на 2 грн/л.

"Однак найбільші гравці роздрібного ринку поки стримують ціни на стелах. OKKO, WOG та "Авіас" поки ще не підвищували ціни та дають 2 грн/л знижки своїм постійним клієнтам. У "Авіас" на стелі вказана ціна 53 грн/л вони віддають дизпальне за 51 грн/л, в ОККО 55 грн/л - на АЗС зі знижкою можна придбати за 53 грн/л. Вони завезли дуже багато дешевого ресурсу влітку і певно ще не встигли його продати", - каже бізнесмен.

Однак він вважає, що в умовах війни навіть найбільші гравці ринку не зможуть довго стримувати ціни на пальне. Оскільки зараз увесь ринок працює з коліс, і можливості довго зберігати великий об'єм палива нема ні в кого. До того ж ринок зараз доволі жвавий, оскільки аграрії косять соняшник і кукурудзу та  активно споживають пальне.

Аналітик галузевого видання "НафтоРинок" Олександр Сіренко каже, що через зростання нафтових котирувань на світових ринках, на українському оптовому ринку пального ростуть в ціні всі види палива. 

"На минулому тижні дизельне пальне виросло в ціні на 6,4%. Це доволі суттєвий показник для нашого ринку. Ряд регіональних та деякі національні оператори на 50 копійок підвищили ціни на стелах", - каже експерт.

За його словами, з початком жовтня найбільш стрімко зараз зростають ціни на автогаз. Цей вид пального зростає в ціні й в Європі, однак динаміка цін на нього на українському ринку є більш жвавою.

"З початку жовтня на оптовому ринку автогазу почали заробляти майже стільки ж, скільки й в роздрібному. Є відчуття, що оптові ціни на скраплений газ рухаються до позначки 50 тисяч гривень тонна, а роздрібні до 30 грн/л. Однак важко знайти причини такого явища, оскільки попит на це пальне є доволі слабким, невеликим є і промислове споживання. Дефіциту на автогаз також нема", - зазначає Сіренко.

Він додає, що на поточному тижні(17-23 жовтня) може відбутися зростання цін на всі види пального на АЗС, при умові якщо ціни почнуть підвищувати найбільші оператори.

"Однак найбільші національні мережі ще мають резерв, оскільки в вересні до введення акцизу вони завезли рекордну кількість дешевого палива без акцизу. Це дає можливість найбільшим гравцям ринку зараз стримувати ціни", - розповідає Сіренко.

Мережа АЗС Ціна на бензин А-95 грн/л Ціна на дизпальне    Ціна на автогаз  
OKKO 51 55 27,49
WOG 51 55 27,53
Socar 50,99 56,99 -
Motto 46,98 53,58 27,18
БРСМ-Нафта 47,99 52,99 26,99

Ціни на пальне в великих мережах АЗС м. Київ