НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

Угорщина підписала з "Газпромом" угоду про збільшення постачання газу: чи йтиме він через Україну

Угорщина підписала з "Газпромом" угоду про збільшення постачання газу: чи йтиме він через Україну
Голова російського газового монополіста Олексій Міллер та Петер Сійярто. Фото: facebook.com/szijjarto.peter

Угорщина планує збільшити обсяги закупівлі російського газу і підписала меморандум з російською газовидобувною корпорацією "Газпром".

Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. 

За його словами,  угорський уряд має зобов'язання та обов'язок забезпечити надійність енергопостачання країни в довгостроковій перспективі за конкурентними цінами. 

Угорщина отримає 6,7 млрд кубометрів російського газу 

"Надійність постачання забезпечується довгостроковим контрактом, укладеним у 2021 році терміном на 15 років, а цінова конкурентоспроможність - додатковими торговими контрактами, що укладаються на постійній основі, які знижують ціну на природний газ, що закуповується. Завдяки такій практиці цього року до нашої країни надійде 6,7 млрд кубометрів російського газу за конкурентними цінами", - підкреслив очільник угорського МЗС.

Він додав, що угорська державна енергетична компанія MVM та російський "Газпром" підписали угоду "про продовження цієї сприятливої для Угорщини практики". 

Водночас в "Газпромі"зазначили, що угода передбачає можливість збільшення поставок російського газу в Угорщину. Подробиць угоди російський газовий монополіст не уточнює. 

Врятує "Турецький потік"

Як пише агентство Reuters, Сіярто заявив, що газопровід "Турецький потік" може допомогти Європі впоратися з дефіцитом газу після припинення транзиту блакитного палива через Україну з початку 2025 року.

"Цей альтернативний маршрут може допомогти не тільки Угорщині, але й іншим країнам Центральної Європи, якщо вони зіткнуться з серйозною ситуацією у випадку відсутності транзиту через Україну", – наголосив Сіярто.

Зауважимо, серед країн Європейського Союзу російський газ купують Угорщина та Словаччина. 

Попри те, що Австрія має тривалі та глибокі енергетичні зв'язки з Росією, віденська компанія Wien Energie GmbH, що постачає енергію для двох мільйонів мешканців Відня та околиць, оголосила, що з наступного року більше не використовуватиме російський природний газ.

Додамо, Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ