НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Податкова отримала дані про рахунки українців за кордоном: Україна здійснила обмін інформацією

податки
Фото: Freepik

З метою боротьби з ухиленням від сплати податків Україна успішно здійснила свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки за стандартом Common Reporting Standard (CRS).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

Зазначається, що Державна податкова служба України передала інформацію про фінансові рахунки іноземних громадян, а натомість отримала від іноземних компетентних органів дані про рахунки українців.

Мова йде про таке дані: ім'я власника, його адреса, податкове резидентство, податковий номер, дата та місце народження, дані про фінансову установу, дані про рахунок, загальна сума дивідендів, процентів або інших доходів.

Як підкреслюють у Мінфіні, доступ України до інформації про іноземні фінансові активи своїх резидентів за стандартом CRS дозволить: 

  • посилити контроль за своєчасністю та повнотою декларування доходів, що підлягають оподаткуванню; 
  • виявити незадекларовані доходи для боротьби з ухиленням від сплати податків фізичними особами; 
  • підвищити ефективність застосування правил про оподаткування контрольованих іноземних компаній; 
  • отримати додаткове джерело податкової інформації під час впровадження непрямих методів контролю за оподаткуванням фізичних осіб.

Крім того, цей крок є частиною зобов’язань України у процесі інтеграції до ЄС та спрямований на підвищення прозорості податкової сфери.

"Завдяки обміну Україна зможе ефективніше боротися з ухиленням від сплати податків, що сприятиме додатковим податковим надходженням, а отже економічній стабільності та розвитку країни", - зауважують у Мінфіні.

Зауважимо, у червні Державна податкова служба України отримала позитивну оцінку Глобального форуму ОЕСР щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою та обміну інформацією для податкових цілей.

Детальніше про те, до чого готуватись власникам іноземних рахунків  після того, як податкова зможе набагато простіше та швидше знаходити тих, хто приховує свої доходи за межами України, читайте в матеріалі Delo.ua.