НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Визначено переможців 15-ї хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів

Визначено переможців 15-ї хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів
Фото: ua.depositphotos.com

Ще 75 ветеранів та других з їхнього подружжя визнані переможцями за підсумками п’ятнадцятої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів. Вони отримають 38 мільйонів гривень на започаткування або розвиток свого бізнесу. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Серед 75 переможців п’ятнадцятої хвилі подачі заяв на гранти - 38 учасників бойових дій та 37 членів родин ветеранів. 65 переможців отримали грант розміром до 500 тисяч гривень, 6 - до 250 тисяч гривень, 4 - до 1 мільйона гривень.

В яких областях найбільше грантоотримувачів

В Мінекономіки зазначають, що найбільше грантоотримувачів з Львівської, Київської, Житомирської, Чернівецької, Хмельницької, Черкаської та Волинської областей.

Найпопулярніші сфери, в яких планують розвивати свій бізнес грантоотримувачі, - оптова та роздрібна торгівля, переробна промисловість, тимчасове розміщування й організація харчування.

Детальніше про грантову програму "Власна справа" для ветеранів

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

  • до 250 тис грн, до 500 тис грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно; 
  • до 250 тис грн та до 500 тис грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

При отриманні гранту від 500 тис грн до 1 млн грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки. Окрім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти в свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Заявки на отримання гранту подаються через портал "Дія" разом з бізнес-планом.

Загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми "Власна справа" вже 960 ветеранів та членів родин учасників бойових дій отримають гранти. В їхній бізнес держава інвестує загалом майже 500 млн грн. Третина отримувачів грантів - люди, які за підтримки держави розпочнуть бізнес з нуля. інші - підприємці з досвідом, які за грантові кошти розвиватимуть свою справу. При цьому вони створять близько 2 тисяч нових робочих місць в різних галузях.

Фото: ua.depositphotos.com