Творець УБОЗ Валерій Кур розповів як брати Суркіси разом із Медведчуком створили ОЗГ та захопили ФК "Динамо"

Фото: сайт ОПЗЖ

Легендарний слідчий УБОЗ Валерій Кур розповів, як агент КДБ Віктор Медведчук разом із братами Григорієм та Ігорем Суркісами створювали в Києві ОЗГ і як це угрупування захопило футбольний клуб “Динамо”. Колишній президент України Леонід Кравчук, за словами Кура, був у курсі того, що відбувається. Про це екскерівник УБОЗ розповів в інтерв'ю ведучій 1+1 Наталі Мосейчук.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Кур пояснює, що ОЗГ Медведчук створював за потурання та певного захисту з боку правоохоронних органів України.

"Так з'явилося таке добре організоване, з гарною економічною підставою злочинне угруповання. Дуже солідне, на чолі якого стояв Медведчук, який зміг це зробити в той час за потурання органів влади. Усі знали, що він агент КДБ РСР і що його особисту справу забрали з України, і сприяли цьому, зокрема, правоохоронці та вже наша новоспечена (українська) СБУ", - розповів він.

За словами легендарного слідчого УБОЗ, Медведчук створював таку собі структуру - свою владу - всередині державної влади. До неї входили, зокрема, брати Суркіси та абсолютний бандит, колишній спортсмен Череп.

"Так ось цей Череп, абсолютний бандит, з благословення таких як Медведчук та братів Суркісів входив до цієї групи як представник кришування з боку блатного світу. Відсидівши в місцях позбавлення волі, він повернувся вже загартований. І ця група бере його щоб він вирішував питання щодо бандитської лінії: це замовні вбивства, провокації, наїзди, рекет. А функції такого собі адвоката диявола в адвокатському вбранні виконує Медведчук", - розповів Кур.

Колишній президент України Леонід Кравчук, при цьому був у курсі того, що відбувається, і чудово був обізнаний про те, що Медведчук - агент КДБ, наголошує слідчий.

Одним із перших злочинів вказаної ОЗГстало захоплення ФК "Динамо", розповів Кур.

"Один із перших їхніх злочинів - це захоплення дітища України - київського "Динамо". Це практично був рекет. І організовував його з юридичного погляду Медведчук, коли з клубу викинули Безверхого (перший президент ФК "Динамо"), а всі основні фонди знаходилися в руках МВС, тобто "Динамо" знаходилося у піклуванні МВС.

Як можна було надбання республіки, держави передати до рук організованої групи? Адже всі знали, що то злочинці. Коли футболісти спали на своїй там базі, в Конча-Заспі, спокійненько, без шуму прийшов чоловічок у ранзі заступника міністра МВС з червоною таткою, провели збори, він сказав, що мовляв керівництво вашого клубу розглядається як злочинна група, і ваш Безверхий туди ж. І це була частина змови. Потім - голова Київського міськвиконкому Згурський - раптом виявляється, що він потім ще й увійшов до складу господарів цього злочинного угрупування, яке стало новим господарем ФК.

А згадайте скандал із підкупом міжнародних суддів, футбольних арбітрів – вони (нові господарі) їх купували, як купували Мішеля Платіні, Берлусконі. Хабарі", - заявив Кур.