Виявлені СБУ махінації з будівельною е-системою внаслідок реформи стануть неможливими, - Федоров

Виявлені СБУ махінації з будівельною е-системою внаслідок реформи стануть неможливими, - Федоров

Виявлені Службою безпеки України махінації з сертифікатами та е-системою стануть неможливими після проведення будівельної реформи. Про це на спільному брифінгу з начальником Департаменту кібербезпеки СБУ Іллєю Вітюком розповів віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Зокрема він заявив, що цифровізація будівельної сфери в Україні лежить в основі реформи містобудування та законопроекту №5655, який нещодавно прийняв парламент. За словами міністра, реформа дозволить прозоро та якісно слідкувати за всіма етапами містобудування та не допускати схеми та будь-якої корупційної складової.

Федоров також додав, що завдяки створенню Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва держава вже заощаджує 3 мільярди гривень щорічно. А подальша її робота дозволить запобігати і виявляти ще більше протиправних схем в будівельній сфері і заощадити рекордні мільярди.

У свою чергу в СБУ пояснили, що через несанкціонований доступ до Єдиної державної е-системи у сфері будівництва, високопосадовці Національної спілки архітекторів та органи державної влади, місцевого самоврядування, а також члени окремих комерційних структур намагалися легалізувати незаконні забудови та підробляти сертифікати атестації архітекторів.

Зазначимо, що після того, як Верховна рада підтримала у другому читанні законопроект №5655 про реформу містобудування, саме члени Національної спілки архітекторів зайнялися активною критикою цієї ініціативи.

Як встановили в СБУ, у випадку з викритими махінаціями йдеться про кіберзлам, який міг би узаконити сотні "проблемних" забудов, що було зведено з порушенням чинних вимог і стандартів. Проте схему було вчасно викрито, тож зловмисникам не вдалося зламати електронну систему.

Зокрема, злоумисники намагались незаконно отримати гроші через підробку та продаж дозвільних документів представникам будівельного бізнесу. Серед викритих махінацій - незаконні реєстрації об’єктів, які мають порушення державних будівельних норм.