EY назвала найкращих роботодавців України в воєнний період

EY назвала найкращих роботодавців України в воєнний період

Genesis, EPAM, Philip Morris, Soft Serve – найкращі роботодавці за рейтингом ЕY 

До ТОП-10 найбажаніших роботодавців України ввійшли «Гугл Україна», «Еппл Україна»,«Філіп Морріс Україна», «Генезис», «ЕПАМ Системз». Також зросла кількість бажаючих працювати в Офісі Президента і в парламенті.

Більше половини українських теперішніх і майбутніх працівників зізнаються: під час війни їм стало важче отримати бажану роботу. Про це, зокрема, заявили 61% студентів і 52% працівників із досвідом. Утім, 13% з обох груп минулого року таки змогли знайти нові можливості для працевлаштування.

Такі результати дослідження «Найкращий роботодавець – 2022», яке було проведено компанією EY – йдеться у пресс-релізі компанії. 

Серед основних галузей найпривабливішим – і для кандидатів з досвідом, і для студентів – залишається ІТ-сектор. Саме ІТ-компаній найбільше серед бажаних роботодавців. Зокрема, це такі компанії як «Генезис», «ГлобалЛоджик», «Гугл Україна», «ЕПАМ Системз», «Еппл Україна», «СофтСерв». У перелік найбажаніших саме для працівників із досвідом також увійшли і інші ІТ-компанії – зокрема, «Греммерлі», «Інтелліас» та «Майкрософт Україна».

Крім ІТ-сектору найбільш популярними серед кандидатів на працевлаштування (і студентів, і професіоналів) були також роздрібна торгівля і сектор FMCG (виробники товарів щоденного попиту – продуктів харчування, особистої гігієни, косметики, тютюнових виробів, тощо). Серед таких компаній до ТОП-10 роботодавців України зокрема ввійшла компанія «Філіп Морріс Україна». 

Серед студентів також доволі популярним був сектор аудиту і консалтингу – зокрема, найбільш популярними були аудиторські компанії «Великої четвірки» - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers і сама EY (до ребрендингу – Ernst & Young).

Доволі цікава і показова зміна (порівняно до попередніх років) – у 2022 р. значно підвищився інтерес до працевлаштування в державному секторі. Зокрема, зросла кількість бажаючих працювати в Офісі Президента України, Верховній Раді України та Збройних Силах України.

Також пандемія і початок повномасштабної війни РФ проти України внесли до переліку основних пріоритетів діючих і майбутніх працівників фактор можливості працювати дистанційно. Про важливість дистанційної роботи заявляють 50% працівників із досвідом і 58% студентів.

Проте все ж таки інші фактори залишаються ключовими у підборі роботодавця. Для працівників із досвідом це розмір заробітної плати (69%), самореалізація (60%), корпоративна культура (58%), кар’єрне зростання та позиція компанії на ринку (по 54%). 

Для студентів найбільш важливими факторами при пошуку роботодавця є кар’єрне зростання (78%), самореалізація (70%), готовність компанії брати на роботу студентів, наявність програм стажування та розмір зарплати (усі – по 67%).

Показово, що основним джерелом пошуку роботи і інформації про роботодавця залишається Інтернет – у т.ч. соцмережі, корпоративні сайти і портали з працевлаштування. Але останні значно більшою популярністю користуються в студентів (88%), ніж серед кандидатів із досвідом (55%).

Але крім Інтернету залишаються популярними і інші джерела інформації при пошуку роботи. Зокрема, кожен другий кандидат дізнається про роботодавців від знайомих і родичів.