НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Кабмін дозволив враховувати стаж роботи педагогів за кордоном

Кабмін дозволив враховувати стаж роботи педагогів за кордоном
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке дозволяє педагогічним і науково-педагогічним працівникам, що працюють за кордоном, включати цей час до стажу для отримання надбавки за вислугу років в Україні. Про це повідомляє Міносвіти.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

До цього часу надбавку за вислугу років враховували лише за роботу на педагогічних і науково-педагогічних посадах за кордоном, якщо це було передбачено міжнародними угодами між Україною та іншими країнами.

Однак з огляду на те, що після початку війни кількість українських педагогів, які працюють за межами України зросла, уряд вирішив змінити правила.

Тепер українські педагоги, які повернуться в Україну і влаштуються на педагогічні посади, зможуть зараховувати період роботи за кордоном до стажу для надбавки. 

Наприклад, якщо вчитель, який працював у Бердянську, потім переїхав до Люксембургу і працював там вихователем три роки, після повернення в Україну ці три роки будуть враховані при визначенні надбавки за вислугу років.

Залежно від стажу педагогічної роботи, надбавки встановлені так:

  • понад 3 роки — 10% від посадового окладу;
  • понад 10 років — 20%;
  • понад 20 років — 30%.

Крім того, до стажу також зараховуватимуть періоди, коли за працівником зберігалося місце роботи або часткова зарплата, навіть якщо він фактично не працював.

Нововведення діятиме під час воєнного стану і ще протягом року після його закінчення. 

Для зарахування стажу необхідно надати підтвердження роботи за кордоном, такі як трудовий договір або угоди. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com