Держкіно має намір ліквідувати Довженко-центр

Держкіно має намір ліквідувати Довженко-центр

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Національного центру Олександра Довженка. На думку останнього, рішення де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який вже майже 30 років займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Про це пресслужба Довженко-центру повідомила в Facebook.

Згідно з наказом, всю колекцію фільмів та майно Довженко-центру передадуть "Науковому центру кінематографії України". За даними ЄДРПОУ, основний вид діяльності закладу — "вища освіта".

Співробітників Довженко-центру можуть звільнити, про що їх потрібно попередити згідно з наказом. Зі структури центру виокремлять "Українську анімаційну студію", до неї передадуть авторські права на українську анімацію, що зараз належать Довженко-центру.

В інституції вважають, що "Науковий центр кінематографії України" — це "спляча" установа, що "з моменту свого заснування в 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо".

"Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установивеличезний удар по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності і зрадою національних інтересів", — йдеться в заяві Довженко-центру.

Державний фільмофонд звертає увагу на важливість продовження свого існування та роботи, підкреслюючи, що колекція Довженко-центру за значенням та обсягом дорівнює колекціям Національного художнього музею України, Музею Ханенків, Музею історії України, Бібліотеки імені Вернадського і є найбільшою в світі збіркою творів українського кіномистецтва.

Довженко-центр – єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Представляє Україну в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).