Психологічна підтримка та допомога юриста: Центри Brave&Safe надають комплексну підтримку постраждалим від війни українцям

Центри Brave&Safe допомагають постраждалим від війни, гендерно-зумовленого насильства та ВПО
Центри Brave&Safe допомагають постраждалим від війни, гендерно-зумовленого насильства та ВПО

Агресія Росії поставила перед українцями небачені виклики. За підрахунками МОЗ, щонайменше 15 млн людей потребуватимуть психологічної підтримки та лікування через травми, спричинені війною. Ще близько 5 млн українців найскоріше будуть потребувати медикаментозного лікування.

Для подолання цих викликів Представництво HealthRight International за підтримки міжнародної фундації FHI360 у вересні 2022 року започаткували створення Центрів комплексного реагування та надання підтримки постраждалим від війни та гендерно-зумовленого насильства.

Центри Brave&Safe допомагають постраждалим від війни, гендерно-зумовленого насильства та ВПО. Вони вже діють у шести регіонах Сходу та Півдня України. У тих містах, де нині найбільше звернень: Миколаїв, Одеса, Харків, Запоріжжя, Дніпро та Херсон

Загалом, за останні чотири місяці реалізації проєкту до Центрів комплексного реагування та надання підтримки постраждалим від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) Brave&Safe в Україні звернулися понад 27,5 тис. пацієнтів, 72% з яких - це жінки.

Звернення за допомогою від чоловіків склали, відповідно, 28%.

Серед жінок, найчастіше за допомогою зверталися особи у віці від 25-59 років (10 926 звернень). Разом з тим, майже кожна десята жінка, яка звернулася за підтримкою - у віці 18-25 років.

Серед чоловіків найчастіше за комплексною психологічною підтримкою зверталися особи у віці 25-59 років (понад 3,6 тис. звернень).

Загалом усім пацієнтам було надано понад 71 тис. послуг, що передбачали інформаційну, юридичну, психологічну та медичну допомогу.

Надання допомоги у сфері психічного здоров’я та протидія гендерно-зумовленому насильству відбувається на рівні первинної медичної допомоги, коментує директорка Представництва HealthRight International (право на здоров’я) в Україні Галина Скіпальська.

«Тобто, ви звертаєтеся до сімейного лікаря і водночас можете вирішити інші важливі питання: потреба у психологічній підтримці, оформлення документів та соціальних виплат, пошук роботи й безпечного життя, гуманітарна допомога, консультації юристів та соціальних працівників», - уточнює вона.

Інтегровані центри Brave&Safe  працюють на базі десяти центрів первинної медико-санітарної допомоги.

«Мобільні команди Brave&Safe  також працюють у місцевих центрах прийому ВПО, притулках та денних центрах. Ті українці, які перебувають на окупованих територіях або в районі активних бойових дій, можуть отримати допомогу онлайн на наших платформах», - уточнює Галина Скіпальська.

Послуги центрів Brave&Safe  є безоплатними та конфіденційними. 

«За час роботи проєкту ми допомогли понад 31 тис людей, з них майже 4 тис. - це діти.

Пам’ятайте право на здоров’я та допомогу має кожен з нас», - резюмувала Галина Скіпальська.