Прем'єра проекту італійської зірки Вітторіо Григоло пройде в онлайн-форматі у День опери

Прем'єра проекту італійської зірки Вітторіо Григоло пройде в онлайн-форматі у День опери

25 жовтня з нагоди Всесвітнього дня опери відбудеться трансляція проекту Tanto La Vita, присвяченого Енріко Карузо за участю італійської оперної зірки Вітторіо Гріголо. Відеоконцерт спеціально був записаний у порожній залі Національної опери у Києві

Завтра, 25 жовтня, з нагоди Всесвітнього дня опери відбудеться прем'єра міжнародного проекту Tanto La Vita, присвяченого сторіччю від дня смерті Енріко Карузо. Італійська оперна зірка Вітторіо Гріголо виконає найпопулярніші арії з репертуару Карузо, вийшовши на сцену Національної опери у Києві.

Трансляцію відеоконцерту можна буде подивитися у вільному доступі завтра, 25 жовтня, о 20.00 на сторінці проекту на YouTube , на сайті проекту , а також на сторінці Kyivstar ТБ .

Це буде незвичайний онлайн-концерт. Незвичайний він тим, що записано у порожній залі театру. Вітторіо Григоло виходить на сцену, щоб "дати голос" тим, у кого за нинішніх складних часів немає такої можливості, а це особливо працівники культури та розваг, які через пандемію COVID-19 зіштовхнулися і з економічною, і з особистою психологічною кризою.

Назва проекту Tanto La Vita є цитатою останніх слів знаменитої арії E lucevan le stelle ("У небі зірки горіли") з опери Джакомо Пуччіні "Туга": "E non ho amato maitanto la vita! Tanto la Vita" ("І я ніколи не любив життя так сильно. Стільки життя!").

Під час відеоконцерту Вітторіо Гріголо поділиться з глядачами своїми думками щодо впливу пандемії COVID-19 на наші життя, на світ мистецтва, діяльність театрів та творчих людей.

Мистецтво — це робота, а отже, воно має ті самі права, що й інші професійні категорії — це один із головних меседжів проекту Tanto La Vita.

Вітторіо Гріголо під час зйомки проекту Tanto la Vita. Скан з проекту тизер.

Проект хоче донести до якомога більшої кількості людей, що зараз культура у всьому світі переживає кризу, і закликати до її підтримки публіку та інституції, а також через класичну музику поширювати ідеали солідарності та визнання естетичних цінностей різних народів.

У свою чергу Вітторіо Гріголо та команда проекту Tanto La Vita підтримала благодійну ініціативу "Крапля до краплі" Фонду "ДонорUA" зі збору донорської крові, в рамках якої вже залучено понад 10 тисяч донорів.

Які арії виконає Вітторіо Гріголо на концерті Tanto La Vita

Вітторіо Григоло вважається одним із найкращих тенорів у світі. Він виступає в таких престижних театрах, як міланський "Ла Скала", нью-йоркський "Метрополітен опера", лондонський "Ковент-Гарден", у Паризькій опері, Віденській опері, був номінований на премію Grammy.

До програми увійшли арії з опер "Травіату" Джузеппе Верді, "Богема" та "Туга" Джакомо Пуччіні, "Герцог Альба" та "Любовний напій" Гаетано Доніцетті.

У тому числі й арія Неморіно Una furtiva lagrima ("Одна сльозинка крадькома") з "Любовного напою", яку Карузо виконав уперше в 1901 році під час свого дебюту в міланському театрі "Ла Скала" під керівництвом великого диригента Артуро Тосканіні. Ця арія стала однією з найважливіших у творчості Карузо, яка принесла йому славу, одного з перших творів, записаних співаком на платівку та однієї з найпопулярніших на той час оперних композицій.