Туреччина може стати посередником у розблокуванні українських портів - Зеленський

Туреччина може стати посередником у розблокуванні українських портів - Зеленський
Фото: Depositphotos

Президент Володимир Зеленський зазначає, що Україна готова до відновлення морського експорту зерна, однак ані його, ані міністра закордонних справ Дмитра Кулебу не запрошували на зустріч в Анкарі 8 червня, на якій, зокрема, розглядатиметься питання чорноморського судноплавства і на якій буде присутній міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

При цьому, як передає "Інтерфакс-Україна", глава держави підтвердив журналістам, що обговорював із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання посередництва турецької сторони у розблокуванні українських портів.

"Для нас важливим є те, що ми готові випускати зерно... щоб був безпечний коридор з кораблів, щоб той чи інший флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивіз цього зерна. От і все. І тут ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як нам надати гарантії", - розповів він.

За його словами, мета майбутньої зустрічі, ймовірно, полягає в одержанні Туреччиною гарантій від РФ, що "з їхніми кораблями нічого не станеться", проте деталі цієї ситуації українському президенту поки що не відомі.

Зеленський також повідомив, що переговори про вивезення зерна ведуться з ООН, а також із країнами Балтії та з Польщею. За його словами, йдеться про вивезення певного обсягу товару залізницею, проте цей напрямок не є пріоритетним через великі строки постачання. Через порти ж Одеської області Україна може вивозити, як зазначив президент, 10 мільйонів тонн зернових щомісяця.

"Якщо зараз у нас там 22-25 млн тонн заблоковано, то восени у нас може бути вже 75. Що робитимемо? Тому без портів не зможемо", - підкреслив Зеленський.

На питання, за яких умов Україна може піти на розмінування одеського узбережжя і хто має бути гарантом, глава держави заявив, що вважає найміцнішою гарантією відповідне озброєння, яке буде розміщено у регіоні.

"Ми над цим працюємо з конкретними державами, з конкретними антикорабельними системами. Ми працюємо та потроху отримуємо вже, можу вже констатувати. Я вважаю, що це найкраща гарантія", - додав Зеленський.

Нагадаємо, що раніше в понеділок ЗМІ стало відомо, що РФ і Туреччина досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з порту Одеси.

Напередодні Кулеба також заявляв, що Україна зі свого боку готова створити умови для відновлення експорту з Одеського порту, проте питання полягає в тому, як зробити так, щоб Росія не скористалася торговим шляхом для нападу на Одесу.