В Україні м'ясо різко подорожчає на 50%: коли та чому підскочать ціни

Ціни на м'ясо зростають
Українська свинина одна із найдорожчих у Європі. Фото: Depositphotos

З кінця березня 2022 року очікується підвищення цін на всі види м'яса — це результат систематичного подорожчання зернових з листопада 2020 року. До того ж експорт курятини збільшиться, а імпорт свинини, навпаки, зменшиться.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Одночасний дефіцит курятини та свинини спричинить підвищення цін на м'ясо як мінімум на 50%. Про це виконавчий директор асоціації М'ясної галузі Микола Бабенко розповів Delo.ua.

"Причину зростання цін на курятину, свинину, а також яйця, крупи, борошно, хліб було закладено ще у листопаді 2020 року – це зростання цін на зернові в Україні та світі. Подорожчання сталося наприкінці 2020 року, коли птахівництво та свинарство вже сформували запаси зернових на 2021 рік, і тому зростання цін на м'ясо у 2021 році було незначним, і то лише на курятину", — пояснив експерт.

Надлишок курятини через втрату частини експорту у 2021 році був одним із факторів стримування зростання цін. За словами Бабенка, фактично через дефіцит чи профіцит курятини на внутрішньому ринку можна регулювати ціни на всі види м'яса в Україні. А ось зі свининою так зробити не можна, бо експорту свинини практично немає.

"Українська свинина одна з найдорожчих у Європі. Наприклад, живі свині у Польщі, Німеччині, Данії, Нідерландах у січні коштували 30-35 грн/кг, а в Україні 45 грн/кг. І навіть за найвищими у Європі цінами на свиней українське свинарство забезпечує лише 90% споживання, а 10% у нас імпорт", — розповів виконавчий директор асоціації "М'ясної галузі", пояснюючи одну із причин низького експорту свинини.

Як зростання цін на газ вдарило по м'ясній галузі

Перша причина найближчого різкого подорожчання м'яса та м'ясних продуктів – це зростання цін на зернові, корми для тварин та птиці. Адже корми у собівартості свиней та кур займають 70-80%. Друга причина – зростання цін на газ та електроенергію.

"Тут найбільше чутливі до зростання цін на газ птахівники, особливо взимку, наступні підприємства м'ясної галузі, особливо у кого поглиблена переробка, треті — свинарі", — зазначив Микола Бабенко.

Експерт підсумував, що без втручання уряду, без стимулювання розвитку українського харчопрому ситуація зі стрибками цін на м'ясо стане неконтрольованою.

За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", ціни на м'ясо в Україні не перестають зростати останнім часом, хоч і досить плавно.

Зокрема, на початок січня 2022 року вартість свинини порівняно із січнем 2020 року підвищилася на 6,8%, до 123,75 грн/кг.

За прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, у першому півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м'яса, як мінімум, на 15-20 %.