В Україні різко подорожчала цибуля: прогноз цін на найближчі місяці

цибуля
Ріпчаста цибуля. Фото: agroprotect.com.ua

У січні 2022 року порівняно з таким же торішнім періодом середня споживча ціна на цибулю зросла на 72% — до 14,74 грн/кг. Про це повідомляє AgroTrend.

На думку аналітика Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлани Литвин, така ситуація викликана низькою ціною на цибулю врожаю 2020 року, оскільки виробники під час ухвалення рішення про посадку певної культури враховують рентабельність виробництва у попередній період.

"Це і призвело до скорочення посівних площ під дану культуру та зменшення пропозиції на ринку, а відповідно і до зростання цін цього року. Додатковим фактором впливу на зростання вартості цибулі стало в тому числі і недавнє зростання цін на енергоносії, через яке збільшується вартість зберігання вже вирощеної цибулі", – заявила Литвин.

Вона вважає, що ціна на цибулю може знизитися в міру надходження врожаю нового року.

"Однак розраховувати на значне зниження ціни не варто, тому що зараз спостерігається суттєве зростання насіннєвого матеріалу, добрив та засобів захисту. Тому орієнтовно у квітні 2022 року ціна (зеленої цибулі - Delo.ua) на полицях супермаркетів може опуститися до 18-20 гривень", – додала Литвин.

Подорожчання овочів призвело до того, що багато хто з них Україна почала імпортувати. Так, українські фермери почали швидко підвищувати ціни на столові буряки, внаслідок чого в країну почали ввозити партії цього продукту із сусідньої Польщі.

Учасники ринку пояснюють стрімке зростання цін обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку, оскільки багато фермерів заклали буряки з перспективою продати їх за максимальною ціною навесні, тому поки що не відкривають овочесховища.

Вперше в історії Україна почала імпортувати свіжі огірки з Росії — країни, яка раніше була основним ринком збуту українських тепличних огірків. Продукти з РФ витримують конкуренцію, незважаючи на 10%-не імпортне мито.

При цьому навіть Польща, яка є одним із найбільших експортерів тепличних овочів у Східній Європі, збільшує імпорт тепличних огірків, вирощених у російських теплицях.