Volvo та Northvolt збудують гігафабрику у Швеції: її очолить колишній директор Tesla

завод volvo
Завод Volvo. Фото: volvocars.com

Компанії Volvo Cars і Northvolt заявили, що збудують завод з виробництва акумуляторів у шведському місті Гетеборг. Зведення підприємства має розпочатися у 2023 році, повідомляє CNBC.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За заявою представників компаній, об'єкт "матиме потенційну річну виробничу потужність до 50 гігават-годин". Це має забезпечувати акумуляторами до 500 тисяч автомобілів на рік.

На заводі будуть виробляти "спеціально розроблені" акумулятори, які будуть використовуватися в повністю електричних автомобілях Volvo і Polestar - ними спільно володіють Volvo Cars і китайська Geely Holding Group.

У грудні 2021 року компанії заявили, що створять спільне підприємство з розробки та випуску акумуляторів, до якого увійдуть гігафабрика та центр досліджень та розробок, а загальний обсяг інвестицій становитиме близько 3,3 млрд доларів.

У заявах компаній йдеться, що спільне підприємство з виробництва акумуляторних елементів Northvolt та Volvo Cars стане одним із найбільших у Європі. Очолить його колишній виконавчий директор Tesla Адріан Кларк. Пуск заводу запланований на 2025 рік.

Гігафабрики — це компанії, які виробляють акумулятори для електромобілів у величезних масштабах.

У шведській компанії Northvol найбільший акціонер - Volkswagen, вона конкурує з підрозділом Tesla з виробництва акумуляторів та оцінена інвесторами у 12 мільярдів доларів. Вона вже підписала контракти з клієнтами на суму понад 30 мільярдів доларів.

Тим часом американський виробник електромобілів Tesla, який конкурує з Northvolt, продовжує будівництво заводу в Грюндхайді – передмісті Берліна. Однак у суді виникла суперечка з приводу водонасосної споруди, яка діє у регіоні, де знаходиться Gigafactory.