АМКУ дозволив банку ПУМБ Ахметова купити Ідея Банк

пумб
Перший міжнародний український банк. Фото з ресурсу pingvin.pro

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив Першому українському міжнародному банку (ПУМБ) Рінату Ахметову придбати Ідея Банк, що належить польському Getin Holding SA. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

ПУМБ купує 100% акцій АТ "Ідея Банк". Після завершення угоди АТ "Ідея Банк" увійде до складу групи ПАТ "ПУМБ" як окрема юридична структура без кадрових ротацій і продовжить обслуговувати клієнтів під брендом Ідея Банк у звичайному режимі. Процес інтеграції триватиме до п'яти років.

У ПУМБ зазначали, що Ідея Банк має високий рівень компетенції у роздрібному кредитуванні, сформовану ресурсну базу, досвід розробки власної цифрової платформи.

Ще в листопаді 2021 року Getin Holding SA уклав угоду про умови продажу Ідея Банк, які належать йому, які набудуть чинності після того, як цю угоду узгодять з АМКУ та Національним банком України.

ПУМБ – найбільший український універсальний банк із приватним капіталом. Його діяльність зосереджена на комерційних, роздрібних та інвестиційно-банківських операціях. Банк заснований у 1991 році, зараз він обслуговує понад 1,6 млн приватних і 83 тисячі корпоративних клієнтів. Головний акціонер  ТОВ "СКМ Фінанс", яке входить до інвестиційної групи компаній SCM Ріната Ахметова.

Ідея Банк на 1 вересня 2021 року за розміром загальних активів (5.6 млрд грн) посідав 16 місце серед 71 чинних банків. Він обслуговує понад 400 тисяч приватних клієнтів.

Раніше ЗМІ заявляли, що генеральний менеджер Альфа-Банку Рафал Ющак домовився з власником Idea Bank Лешеком Чарнецьким про продаж, і сторони планували закрити угоду до кінця літа 2021 року.

Перед цим 20 грудня 2019 року компанії групи Dragon Capital разом із приватним інвестором підписали угоду про придбання 100% акцій "Ідея Банк" (місто Львів) у Getin Holding SA (Польща), але угода не відбулася.