Гривня почала зміцнюватися. Що впливає на курс долара

Гривня почала зміцнюватися. Що впливає на курс долара

В понеділок, 31 січня, пропозиція валюти змогла компенсувати локальний попит. Продавці валюти активізувалися на ринку через завершення податкового періоду.

В понеділок, 31 січня, гривня почала зміцнюється до 28,55 грн/$. Нерезиденти знизили свою активність під впливом пом'якшення риторики щодо можливого повномасштабного вторгнення армії РФ до України, зазначив Delo.ua керівник відділу аналітики ДК Forex Club Андрій Шевчишин.

За його словами, у результаті пропозиція валюти змогла компенсувати локальний попит. Продавці валюти активізувалися на ринку через завершення податкового періоду. Експортери, які притримують валюту на тлі зростання долара, намагаються її продати.

"До продажів також підключилися фінансові компанії та банки, фіксуючи свої валютні спекулятивні позиції. У той же час після ажіотажного зростання знизився попит на валюту", — ділиться Шевчишин.

У результаті ринок повернувся до оцінок бюджетних орієнтирів, але ситуація залишається небезпечною. Девальваційні ризики зберігаються. Нерезиденти хоча і згорнули масовані продажі гривні, продовжують виходити з ОВДП і в цілому виводити активи з країн, що розвиваються.

"У п'ятницю портфель нерезидентів скоротився ще на 358 млн грн, а всього з початку 2022 року  більш ніж на 11 млрд грн. Кожний початок місяця супроводжується покупкою валюти під дивіденди, і лютий не буде винятком", — додав він.

Експерт наголосив, що висока вартість запозичення фактично заблокувала можливість залучення коштів на відкритому ринку, але при цьому обслуговувати борг необхідно, що чинитиме тиск на гривню.

У лютому НАК "Нафтогаз" відновить закупівлю газу, що сформує сильний тиск на гривню. Імпортери збережуть свою активність. Ну і на завершення, ризики ескалації не пішли і продовжать підігріватись у ЗМІ, що фокусуватиме гравців підбирати валюту на відкотах котирувань.

"Найближчим часом гривня шукатиме зону стабілізації. Після різкого панічного падіння пройде емоційне скидання долара на відкаті. Очікуємо на торги в діапазоні 28,4-28,6 грн/$", — прогнозує Шевчишин.