Суд не повернув у власність ПриватБанку київський готель "Мир": чекає касація

готель мир
Київський готель "Мир". Фото: booking.com

Північний апеляційний господарський суд не задовольнив апеляційну скаргу ПриватБанку на рішення Господарського суду Києва, яке відмінило право власності цієї фінансової установи на готель "Мир" у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Банком, безумовно, буде оскаржено зазначені судові рішення у касаційному порядку у Верховному суді, який вже вдруге буде змушений переглядати рішення Північного апеляційного господарського суду у цій справі", – заявили у прес-службі ПриватБанку.

У фінустанові також зазначили, що під час розгляду цієї судової справи будинок готелю було поділено на кілька самостійних об'єктів.

Рішення судів попередніх інстанцій прийнято на користь компаній, які вже отримали ліцензію на розміщення у готелі казино.

Готель "Мир" розташований на Голосіївському проспекті, 70 біля станції метро "Голосіївська". Перший його корпус був збудований у 1964 році, другий — у 1978 році. Це один з найбільших готелів Києва, що має 300 номерів.

У ПриватБанку заявляли, що до націоналізації, у серпні 2016 року, банк погасив частину кредиту ТОВ "АЕФ" за валютним кредитним договором від 2013 року на суму близько 18 млн доларів за рахунок переходу права власності на готель "Мир", що є заставним майном ПриватБанку, згідно з договором іпотеки, укладеним з ТОВ "Ардена".

У результаті Верховний суд у складі Касаційного господарського суду 14 січня 2021 року скасував судові рішення першої та апеляційної інстанцій про визнання недійсним договору іпотеки та позбавлення права власності ПриватБанку на готель "Мир" у Києві та передав справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд України, пославшись на пропозицію Національного банку та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, вирішив націоналізувати найбільший на українському ринку банк та влив у його капітал понад 155 млрд грн. Колишні власники вважають націоналізацію незаконною та заперечують це рішення в судах.