Верховний суд підтвердив штраф у 4 млн грн, накладений АМКУ на Ідея Банк у справі про неправдиву рекламу

Ідея Банк
Ідея Банк. Фото: прес-служба АТ "Ідея Банк"

Верховний Суд остаточно підтвердив законність рішення Антимонопольного комітету України щодо накладення штрафу на АТ "Ідея Банк" за недобросовісну конкуренцію. Про це повідомляє АМКУ.

Верховний Суд залишив без змін рішення двох попередніх судових інстанцій.

При розгляді справи АМКУ встановив, що банк поширював на вивісках та друкованих листівках у своїх відділеннях, у пресі, на рекламних бордах, сітілайтах, банерах вздовж ескалаторів Київського метрополітену, а також в інтернеті, зокрема у соціальних мережах, інформацію про видачу кредитів під 0%" та про "розпродаж" кредитів зі знижкою -50%".

"Комітетом встановлено, що банк не видавав кредити "під повний 0%", отже вищезазначена інформація вводила споживачів в оману. Крім того, банк не наголошував на всіх умовах надання кредиту поряд з вищезазначеними твердженнями, хоча це обов'язково відповідно до законодавства", — йдеться у повідомленні АМКУ.

За порушення статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" Комітет наклав на АТ "Ідея Банк" штраф на загальну суму 4 млн 88 066 грн.

Фінустанова оскаржила рішення АМКУ у суді. Водночас під час судового розгляду вона сплатила накладений штраф до державного бюджету. В результаті рішення АМКУ виконане.

Раніше Антимонопольний комітет стверджував, що банк у рекламі "забув" вказати максимальну суму, на яку може бути виданий кредит, реальну річну відсоткову ставку та максимальний термін, на який видається кредит. У результаті в листопаді 2021 року Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні АТ "Ідея Банк" про відміну накладеного АМКУ штрафу за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.