Чотири фармацевтичні корпорації виплатять американським індіанцям $590 млн через "опіоїдну епідемію"

Представники 574 індіанських громад подали суд на компанію Johnson & Johnson та ще три великі фармацевтичні корпорації. В результаті "біг фарма" пішла на угоду і зобов'язалася виплатити північноамериканським індіанцям компенсацію за так звану "опіоїдну епідемію" у розмірі 590 мільйонів доларів. Про це повідомляє The New York Times.

"Опіоїдна епідемія" розпочалася у 90-ті роки у багатьох штатах США. У цей період фіксувалася велика кількість смертей від опіоїдних анальгетиків, які надходили на ринок у вигляді безпечних знеболювальних.

Колективний позов подали представники племен. На їхню думку, через такі анальгетики громади зіткнулися з небувалим зростанням смертності, а також з високим рівнем залежності серед індіанців.

У Південній Дакоті в 2016 році від передозування помер 21 індіанець оглала-лакота — це вдвічі вище, ніж зазвичай за штатом. Фахівці діагностували також, що індіанські жінки в середньому у 8,7 раза частіше підсідають на анальгетики, ніж представниці інших груп. Через це різко зросла кількість залежних серед вагітних.

Як заявили юристи Johnson & Johnson, мирова угода не говорить про те, що компанія визнає себе винною у скоєнні будь-яких протиправних діянь. Гроші надійдуть до позивачів після того, як документ підпише більшість представників громад. Лідери племен стверджують, що 590 мільйонів буде витрачено на профілактику та лікування залежних індіанців.

Раніше компанія Johnson & Johnson програла суд у справі про наявність азбесту у дитячому присипці цього виробника. Довелося виплатити позивачам понад 4,5 мільярда доларів компенсації за матеріальні та моральні збитки.

Американська компанія Johnson & Johnson – один з лідерів світової фармацевтики. Зокрема, компанія розробляє вакцину проти штаму коронавірусу "Омікрон". Фахівці Johnson & Johnson також вивчають взяті зразки крові та продовжують дослідження на тему бустерних доз вакцин з метою зрозуміти, чи можуть існуючі препарати нейтралізувати загрозу штаму "Омікрон".