До топ-25 українських компаній-експортерів увійшли агрохолдинги, фармвиробники та металурги

До топ-25 українських компаній-експортерів увійшли агрохолдинги, фармвиробники та металурги
До топ-25 українських компаній-експортерів увійшли агрохолдинги, фармвиробники та металурги

Журнал "Влада та гроші" склав рейтинг 25 найбільших українських компаній-експортерів, до якого серед інших увійшли агрохолдинги, виробники фармацевтичної, металургійної та кондитерської продукції, а також напоїв.

Це перший рейтинг експортерів , який, запевняють автори, з цього року стане регулярним.

“Ми прагнули показати у рейтингу максимально широку географію компаній та водночас широкий галузевий спектр. Складаючи топ-25, ми хотіли наголосити на досягнутих позитивних результатах”, – відзначають укладачі.

На думку авторів, підприємства, що увійшли до переліку, підвищують міжнародний авторитет українського бізнесу та держави в цілому. Вони брали до уваги обсяги продукції, що експортується, її популярність на зарубіжних ринках, ексклюзивність товарів та послуг, кількість країн, з якими взаємодіє компанія за експортними договорами тощо.

До рейтингу зокрема увійшли такі великі підприємства як "АрселорМіттал Кривий Ріг", металопрокат якого використовують у всіх кліматичних зонах планети, провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії Kernel, група "Метінвест", фармацевтична компанія "Дарниця", яка є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному вираженні.

У "Дарниці" зазначають , що сьогодні її лікарські засоби експортуються до 15 країн ЄС, СНД, Близького (Середнього) Сходу та Східної Азії, а щорічний темп зростання експорту компанії становить приблизно 30%.

Частка експорту становить близько 5% у загальному обсязі продажів компанії. Темпи зростання експортної частки – близько 1% у річних обсягах. У п'ятирічній перспективі планується збільшити частку експорту до 20%”, – зазначає директор департаменту експорту Дарниці Ірина Радченко.

До речі, згідно з даними інфографічного довідника "Фармацевтика України 2021", кожна сьома упаковка ліків на полицях українських аптек виготовлена саме "Дарницею". З 2002 року компанія сертифікується відповідно до міжнародного стандарту GMP. Загалом у 2020 році обсяг експорту лікарських засобів українського виробництва становив 6,4 млрд грн.

Як раніше повідомляли у Міністерстві економіки України, наша країна експортує товари та послуги до більш ніж 190 країн. До ТОП-3 товарів на експорт входять продукція агропромислового комплексу та харчової промисловості, продукція металургійного комплексу та мінеральні продукти.