Голова Держгеонадр Опімах зупинив видобуток бурштину на 3 тисячах га сумнівними компаніями

янтарь
Фото: Depositphotos

Державна служба геології та надр не продовжила ТОВ "Зірка Рівненщини" та ТОВ "Георесерчінг" строки дії спецдозволів на розробку двох родовищ бурштину в Рівненській області загальною прощею 3 тисячі га. Відповідні накази 31 грудня 2021 року підписав голова відомства Роман Опімах, передають "Наші гроші".

Як зазначається в наказах, мова йде про спецдозвіл на ділянку "Вири" в Сарненському районі, який в червні 2020 року отримала "Зірка Рівненщини", спецдозвіл на ділянку "Чудель" в тому ж районі, який Держгеонадра тоді ж видали "Георесерчінгу". Мажоритарними власниками "Зірка Ріваненщини" та "Георесерчінг" є кияни Андрій Чуба та Володимир Ніколаєв.

Причиною відмови у видачі компаніям спецдозволів Опімах зазначив виявлення в поданих ними документах недостовірних даних відповідно до урядової постанови №615, що регулює умови видачі спецдозволів.

Нагадаємо, обидва спецдозволи були видані без проведення аукціонів на виконання судових рішень. Ще в 2016 році ці фірми подали до Держгеонадр документи на отримання без конкурсів доступу до бурштинових родовищ.

Фірми вказали, що мають право на спецдозволи як власники цілісно-майнових комплексів. Але Держгеонадра повернули їм заяви. Фірми також не отримали необхідне погодження Рівненської обласної ради.

Після повернення їм заяв "Зірка Рівненщини" та "Георесерчінг" подали до суду, їх позови були об'єднані в одну справу. Основний акцент фірми робили на те, що Держгеонадра саме не відмовили їм у видачі, а взагалі не розглядали заяви. В підсумку суди зобов'язали не тільки повторно розглянути подані документи, але і видати спецдоволи.

В червні 2020 держслужба виконала судове рішення і видала спецдозволи на геологічне вивчення надр та дослідно-промислову розробку. Ці документи були дійсними по 31 грудня минулого року. В останній день їхньої дії керівник відомства видав накази про відмову в продовженні термінів.