Льодовики Кіліманджаро та інших гір в Африці розтануть через 20 років

Льодовики Кіліманджаро та інших гір в Африці розтануть через 20 років

Зміна клімату призведе до розтоплення всіх льодовиків в Африці через 20 років

Усі три льодовики в Африці зникнуть до 2040 років через зміну клімату, повідомляє кліматичне агентство ООН. Це знакові льодовики гір Кенія в Кенії, Рувензорі в Уганді та Кіліманджаро в Танзанії, що мають туристичне та наукове значення.

Гора Кенія розтане на десять років раніше, ніж дві інші гори, прогнозують експерти.

"Швидке скорочення останніх льодовиків, що залишилися в східній Африці, які, як очікується, повністю розтануть у найближчому майбутньому, сигналізує про загрозу неминучих і незворотних змін у системі Землі", - йдеться у заяві Петтері Тааласа, голови Всесвітньої метеорологічної організації. Особливо необхідні Африці інвестиції в технології, які допоможуть упоратися зі зміною клімату, що вплине на економіку та рівень бідності населення, зазначив Таалас.

За оцінками звіту, зараз в Африці 118 млн бідних людей живуть менш ніж на $1,9 долара на день, до 2030 року вони зіткнуться із посухою, повенями та екстремальною спекою. На континент припадатиме більше одного з 10 переміщень населення у світі. Понад 1,2 млн людей у 2020 році покинули свої будинки через шторми та повені.

Хоча на Африку припадає менше ніж 4% викидів парникових газів, на неї непропорційно сильно впливає зміна клімату. Країни Африки на південь від Сахари мають щорічно витрачати $30-50 млрд, або 2-3% ВВП, на адаптацію, щоб запобігти ще гіршим наслідкам.

Підвищення температури загрожує звести нанівець останні 50 років покращення глобальної охорони здоров'я, зазначено у доповіді ВООЗ.

Доповідь була випущена напередодні конференції ООН зі зміни клімату COP26, яка розпочнеться наприкінці місяця у Глазго (Шотландія). Країни-учасниці планують поділитися прогресом та новими цілями, пов'язаними з виконанням Паризьких угод 2015 року, але критики скептично ставляться до того, що саміт буде ефективним.