"Мати офшор для бізнесу сьогодні ризиковано" - податковий радник Dentons

"Мати офшор для бізнесу сьогодні ризиковано" - податковий радник Dentons

Якщо десять років тому офшор був крутим інструментом для оптимізації бізнесових грошей, сьогодні все змінилося. Мати офшор стало ризикованим, оскільки резиденти офшорів перебувають під прицілом податкової. Про це заявила податковий радник у київському офісі Dentons Валерія Тарасенко під час Business Wisdom Summit.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За її словами, за перше півріччя 2021-го на користь нерезидентів було виплачено 5,2 млрд. доларів, де 20% виплат - це ризикові операції. Таресенко зазначає, що сьогодні оподаткування стало тенденцією, яку слід відстежувати.

«Податкова почала дивитись на операції з нерезидентами, але чому раніше такого не було? Це пов'язано з тим, що на сьогоднішній день дуже змінилося податкове законодавство України, змінилася міжнародна конвенція. Плюс є багато журналістських розслідувань, які знаходять цих нерезидентів», – пояснює податковий радник.

Вона перерахувала основні маркери для перевірки виплат нерезидентам:

  • Для податкових органів є маркером коли компанія здійснювала великі платежі на якісь компанії з 2017 року. Такі податкові платежі зараз перевірять дуже активно. Наприклад, коли великий платіж надійшов на кіпрський рахунок якоїсь компанії в Нідерландах, Мальті, Швейцарії чи Німеччині і при цьому було застосовано податкову пільгу у процесі здійснення подібних платежів.
  • Правила "контрольованих іноземних компаній".
  • Перевірка критерію "бенефіціарний власник доходу" з України для застосування 0%, 5% або 10%.
  • Автоматичний обмін фінансовою інформацією.
  • Перевірка критерію "ділового ланцюга" операції з нерезидентом.

Також експерт позначила, що робити, щоб не було проблем із податковою:

  • Якщо бізнес до 2017 року мав платежі на нерезидентів, то їх потрібно вже зараз перевірити, щоб надалі не було проблем із податковими органами.
  • З 2022 року передати корпоративні права на контрольовану іноземну холдингову компанію (КІК) можна за будь-яку ціну за умови, що КІК володітиме українськими операціями щонайменше один раз.