Популярний овочевий набір в Україні коштує в середньому близько 90 гривень - дослідження

Популярний овочевий набір в Україні коштує в середньому близько 90 гривень - дослідження

Україна посідає 24 місце у рейтингу вартості продуктів популярного овочевого набору — картоплі, цибулі, помідорів та салату. У рази дешевше він у Пакистані, Єгипті та Туреччині. У рази дорожче – у Японії. Розповідаємо чому

Аналітики Picodi.com склали рейтинг вартості найпоширеніших овочів у 98 країнах світу. Порівнювали вартість популярного овочевого набору — кілограма картоплі, помідорів, цибулі та одного листка салату. В Україні за такий набір доведеться заплатити 84,8 гривні — ми на 24-му місці рейтингу цінової доступності овочів. А, наприклад, у Японії — майже вп'ятеро більше.

Про це йдеться у дослідженні Picodi.com, аналітики якого вивчали ціни на сайті numbeo.com.

З 98 країн, що увійшли до рейтингу, найвищими овочевими цінами, крім Японії, відзначилися Південна Корея, Пуерто-Ріко, Норвегія та Швейцарія. Найнижчі ціни на овочевий набір у Пакистані – 38,7 гривні, Єгипті – 39 гривень та Туреччини – 48,2 гривні. Розповідаємо, в яких країнах дешевші та найдорожчі обходяться його складові.

Де найдорожчі та найдешевші помідори

Оскільки Єгипет та Індія є найбільшими виробниками томатів, ці країни займають лідируючі позиції рейтингу цінової доступності помідорів. Їхня ціна тут не перевищує 12,6 гривні за кілограм.

Україна посідає 45 місце "томатного" рейтингу, адже середня вартість помідорів становить 38,5 гривні. У сусідніх Румунії та Молдові вартість томатів нижча, ніж в Україні, — 37 та 32,2 гривні відповідно. А у Польщі, Угорщині та Білорусі навіть вище: 50,9 грн, 51 грн та 50,3 гривні за кілограм.

Найвищі ціни, згідно з дослідженням, у Японії — 158,9 грн/кг. Трохи дешевші томати коштують у Південній Кореї — 152 грн/кг.

Скільки коштує картопля

Україна, як США, Індія, Росія та Китай, є найбільшим виробником картоплі у світі. При цьому за вартістю картоплі ми на 13-му місці рейтингу. Загалом за кілограм у нас треба заплатити 13 гривень. У США – 68,9 гривні, а в Росії – 15 гривень.

За ціною, нижчою за 10 гривень кілограм картоплі можна купити в Туреччині, Пакистані та Бангладеші. А ось у Пуерто-Ріко, Південній Кореї та Японії його вартість у 7 разів вища: 89,7 гривні, 94,4 гривні та 96,9 гривні за кілограм відповідно.

Ціна на цибулю

За вартістю ріпчастої цибулі Україна увійшла до топ-5 країн із найнижчою вартістю. У середньому у нашій країні цей овоч можна купити за 9,1 грн/кг. Найдешевше лише в Казахстані — 8,9 грн/кг, Пакистані — 8,7 грн/кг, Узбекистані — 7,7 грн/кг та Туреччині — 7,6 грн/кг.

У сусідній Польщі ціна вища більш ніж у 2 рази — 21,7 гривні за кілограм. У трійку антилідерів із найвищими цінами знову потрапила Японія, а також Пуерто-Ріко та Люксембург.

Ціни на салат

У рейтингу "салатних" цін Україна на 44 місці із вартістю 24,2 гривні за штуку. Найнижча вартість в Узбекистані – 6,8 грн/шт., Єгипті – 7,7 грн/шт., Непалі – 8,3 грн/шт. За максимальною вартістю за салат платять у Норвегії та Пуерто-Ріко: 69,1 та 68,4 гривні відповідно.

Джерело фото: Depositphotos