"Укрпошта" купує 17 тисяч банківських терміналів та анонсує випуск власної картки

карта укрпошта
Так, можливо, буде выглядати карта Укрпошти. Фото: Facebook Смілянського

"Укрпошта" оголосила тендер на закупівлю 17 тисяч банківських терміналів для встановлення у віддалених селах країни, де ніколи не було таких послуг. Про це заявив генеральний директор національного поштового оператора Ігор Смілянський.

"І ми дуже сподіваємося, що відповідь на запитання "куди мені подіти вашу карту?" (з "ковідною" 1000, пенсією чи зарплатою) у селі більше не стоятиме на порядку денному в нашій країні. І звичайно, це будуть картки Укрпошта Банку", — написав Смілянський.

Генеральний директор національного поштового оператора України давно хоче перетворити очолювану ним компанію у "поштовий" банк.

Як відомо, коли восени 2017 року "Укрпошта" вперше озвучила ініціативу купівлі банку, НБУ виступив рішуче проти. "Позиція Нацбанку залишається незмінною: частка держави у банківській системі має зменшуватися. Тому НБУ не підтримує створення нових держбанків або придбання банків держкомпаніями", — заявили тоді у регуляторі.

Але в середині травня 2021 року "Укрпошта" оголосила тендер щодо відбору оцінювача банку. І ось у листопаді 2021 року компанія домовилася про купівлю Альпарі банку за 260 млн грн. Придбання фінансової установи має значно збільшити прибутки оператора. Альпарі банк було засновано у 2012 році. Його наглядову раду очолює колишній президент України Віктор Ющенко.

Про необхідність випуску "Укрпоштою" платіжних карт Смілянський заявив ще у 2016 році. Він сказав, що потрібно запровадити поняття поштових рахунків, які є альтернативою банківським. За його словами, для реалізації свого плану "Укрпошта" хоче скористатися послугами національної платіжної системи "Простір".