В Україні запровадять кримінальну відповідальність за незаконні прибудови, — Чернишов

В Україні запровадять кримінальну відповідальність за незаконні прибудови, — Чернишов
Міністра розвитку громад та територій Чернишов. Фото: Facebook чиновника

Реформа містобудування в Україні передбачає запровадження кримінальної відповідальності для генпідрядників, архітекторів та інженерів проєкту за незаконні надбудови.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як пояснив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, забудовник повинен задекларувати всі поверхи перед початком будівельних робіт. Якщо з'ясується, що у процесі будівництва звели додаткові поверхи або частини будівлі, які не декларували, то винні у цьому понесуть кримінальне покарання.

Це передбачає один із ключових законопроектів реформи містобудування, уточнили у Міністерстві розвитку громад та територій.

"В основі реформи містобудування та контролю лежать дві фундаментальні речі. Це, у відомому сенсі, лібералізація прав девелоперів. Вона дозволить стимулювати будівництво та розвиток цивілізованого бізнесу. На іншій шальці терезів криміналізація та посилення адміністративної відповідальності за порушення. Ми займатимемо дуже жорстку позицію (в цьому питання — Delo.ua)", — сказав Чернишов.

У Міністерстві розвитку громад та територій нагадали, що в Україні вже немає Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Її ліквідували у вересні 2021 року.

Замість ДАБІ створено новий орган – Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ). У відомстві зазначають, що його основні відмінності від ДАБІ — цифровізація, інша структура, повноваження та принципи роботи.

"У нас є три запобіжники або страховки — це нові люди, які розділяють цивілізовані принципи роботи, нова структура, побудована на цифровій системі, яка унеможливлює прояв корупції, а також постійна робота з антикорупційними органами", — додав Чернишов, коментуючи роботу ДІАМ.