Законопроєкт Гетманцева про підвищення податків на утилізацію відходів вдарить по бізнесу та пересічним українцям — ЄБА

Законопроєкт Гетманцева про підвищення податків на утилізацію відходів вдарить по бізнесу та пересічним українцям — ЄБА
Фото: Держекоінспекція Карпатського регіону

Європейська Бізнес Асоціація зазначає, що підхід до підвищення екологічного податку на розміщення та поховання відходів, запропонований у законопроєкті №6345 глав профільних комітетів Верховної Ради Данила Гетманцева та Олега Бондаренка, може негативно вплинути на бізнес.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як зазначається у повідомленні ЄБА, документ, яким пропонується збільшити ставки еконалогу у 3-13 разів, може вдарити і по простих українцях, оскільки спричинить зростання відповідних тарифів.

"Такий підхід може негативно вплинути як на бізнес, який легально працює і сумлінно сплачує податки, так і на пересічних громадян, для яких зростуть тарифи на послуги вивезення побутових відходів", — йдеться в ньому.

Більш того, вважають у ЄБА, запровадження нового податку на розміщення побутових відходів у розмірі 88 грн за тонну за відсутності законодавчо закріпленої європейської ієрархії управління відходами сприятиме переходу ринку управління відходами в ще більшу тінь і, як наслідок, збільшенню кількості стихійних звалищ та незаконних полігонів, забрудненню водойм та лісів.

Водночас альтернативний законопроєкт №6345-1, внесений ще одним депутатом від "Слуги народу" Олексієм Ковальовим, в асоціації вважають кращим.

Він передбачає помірне підвищення ставки еконалогу з можливістю зменшити платіж на 50% від ставки, якщо платник податків здійснює природоохоронні заходи щодо охорони повітря та раціонального використання водних ресурсів, земель, мінералів, рослин та тварин, а також раціональне використання побутових відходів.

На думку ЄБА, такий підхід сприятиме підвищенню прозорості галузі, зокрема, офіційному декларуванню та розміщенню відходів.

"Ми розуміємо прагнення уряду підвищити відповідальність за управління відходами, але суто фіскальними методами вирішити це питання не вдасться. Яскраве тому підтвердження – збільшення податку на вуглець у 2019 році одразу на 2340%, з 0,41 грн до 10 грн за 1 тонну", — прокоментувала координатор комітету з промислової екології та сталого розвитку ЄБА Ольга Бойко.

За її словами, зазначений крок хоч і сприяв скороченню викидів парникових газів, але максимум лише на 5%, хоча очікування від цього були значно вищими.

Також вона нарікає на те, що ці кошти не використовуються за призначенням, а витрачаються, наприклад, на ремонт доріг. Представниця ЄБА зазначила, що асоціація закликає депутатів підтримати законопроєкт №6345-1, зокрема, під час запланованого 26 січня розгляду в екологічному комітеті Ради, а потім і в залі парламенту, але поки що лише в першому читанні.

"Звичайно, добре, що ці дороги ремонтуються, але це має бути не за рахунок "екологічних" коштів. Тому бізнес вже давно очікує на комплексний підхід до екологізації економіки, яка включає як ухвалення законопроєкту про управління відходами, так і можливість цільового використання коштів еконалогу". Останнє питання, у тому числі, і вирішує законопроект №6345-1, і саме його ми пропонуємо взяти за основу, але з подальшим доопрацюванням", — зазначила Бойко.