У Києві зловили іноземців, що викрали фермера і готувалися вбити його після відмови віддати $1 млн

У Києві зловили іноземців, що викрали фермера і готувалися вбити його після відмови віддати $1 млн
Фото: ГУ НП в Полтавській області

Правоохоронці затримали трьох іноземців, які викрали 30 грудня у Пирятині Полтавської області місцевого бізнесмена та готувались вбити його. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За даними слідства, зловмисники силою заштовхали підприємця на заднє сидіння автомобіля та вивезли до Київської області. Зупинивши авто на околиці Ірпеня, вони вимагали у чоловіка 400 тисяч доларів, а надалі збільшили суму до 1 млн доларів, супроводжуючи свої дії загрозами застосування насильства та вбивством.

Отримавши відмову, потерпілого доправили до лісового масиву, де загрожували зброєю та побили до непритомності. Надалі чоловіка утримували в одному із будинків Києва.

Готуючись позбавити підприємця життя, іноземці заздалегідь придбали лопати, надувний човен, металеву гантель вагою 20 кг та дріт.

Вночі 8 січня на березі Дніпра правоохоронці виявили двох підозрюваних, а ще одного затримали у будинку, де тримали підприємця.

У свою чергу, як повідомили в обласній поліції, про викрадення свого тестя заявив правоохоронцям 1 січня 29-річний чоловік. За його словами,  55-річний мешканець Пирятина мав приїхати до нього 31 грудня, але так і не доїхав, причому зв'язок із бізнесменом перервався раптово під час телефонної розмови.

Правоохоронці вказують, що йдеться про фермера, а викрадено його було на власному автомобілі Subaru Forester. Машину надалі знайшли під однією з багатоповерхівок в Українці Київської області, хоча сам підприємець утримувався у Києві.

У ході спецоперації було затримано іноземців 1995 та 1986 років народження, а надалі впіймали й третього співучасника 1981 року народження, однак у поліції заявляють, що він "переховувався на Одещині".

Сам же звільнений підприємець розповів на відео, що зловмисники "протягом тижня його катували, кинули до лісу, знущалися з нього, зламали ребра, пробили голову пістолетом, стріляли в нього", причому застосовували насильство до нього щодня.

Трьом затриманим повідомлено про підозру у приготуванні до вбивства викраденої людини; незаконному позбавленні волі та викраденні людини з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань та застосуванням зброї; вимаганні передачі чужого майна із загрозою вбивства; а також незаконному заволодінні транспортним засобом за попередньою змовою групою осіб (частина 1 статті 14, пункт 3 частини 2 статті 115, частина 2 статті 146, частина 4 статті 189, частина 2 статті 289 Кримінального кодексу).

Розслідування справи веде відділення №1 Лубенського районного відділу Головного управління поліції у Полтавській області (розташоване у Пирятині). Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді утримання під вартою. Продовжуються слідчі дії.