Українська поліція розслідує сприяння митників контрабанді співочих птахів до арабських країн (ДОКУМЕНТ)

Щегол. Фото: Pixabay
Щиголь. Фото: Pixabay

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу генпрокурора доручила Бориспільському районному управлінню поліції Київської області розслідувати налагодження українськими чиновниками схеми контрабандного вивезення до країн Близького Сходу півчих птахів.

Про це йдеться у відповіді ОГП Київському еколого-культурному центру, який подав 11 січня до прокуратури заяву про цей злочин.

Зазначається, що відповідне провадження за №42022000000000025 було відкрито ще 12 січня за частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем групою осіб за попередньою змовою).

В опублікованому також КЕКЦ витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань зазначається, що в період з 2014 по 2021 роки громадяни Сирії та Лівану у змові з чиновниками Державної митної служби та Державної ветеринарної та фітосанітарної служби з метою отримання незаконної вигоди для себе та для них із застосуванням підроблених документів налагодили схему вивезення декоративних півчих птахів.

Вказано, що ці птахи внесені до додатка II до Конвенції про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі, до якої Україна приєдналася ще у жовтні 1996 року.

Щодо них заборонені всі форми навмисного вилову, утримання та навмисного знищення, володіння або внутрішня торгівля ними у живому чи мертвому вигляді, включаючи опудала та будь-які інші похідні.

"Ми вже не раз писали про те, що громадянами Сирії та Лівану, які проживають в Україні, створено злочинне угруповання, яке, спираючись на корупційні зв'язки в Бориспільській митниці та у Фітосанітарній службі України, займалося контрабандним вивезенням з України до різних арабських країн щиглів, синиць, снігурів та інших півчих птахів", — зазначають у КЕКЦ.

За даними організації, араби платять українським птахоловам по 50 гривень за одного птаха, а у своїх країнах продають за ціною 30-50 євро і більше за одного птаха.

"Контрабандне формування, організоване арабами, існує в Україні близько 10 років. За цей час арабами було вивезено з України літаками близько 500 тисяч диких співочих птахів, чим завдано Україні збитків у 2,5 млн доларів. На отримані від продажу українських птахів гроші араби купили під Києвом землю і збудували собі котеджі, взяли в дружини українських дівчат і живуть приспівуючи", — нарікають у КЕКЦ.