Інвестори не поспішають вкладатися в гривню, а напруга з РФ не зникає. Чого очікувати від курсу валют у лютому

Інвестори не поспішають вкладатися в гривню, а напруга з РФ не зникає. Чого очікувати від курсу валют у лютому
Фото: Курс Украины

Кінець зими та весна – традиційно сприятливий період для гривні. З кінця січня національна валюта зазвичай зміцнюється під тиском зростаючої пропозиції долара і євро. У цей період агровиробники починають готуватися до посівної та потребують додаткової гривневої ліквідності. Це є ключовим фактором підтримки національної валюти.

Проте, як стверджує у коментарі Delo.ua директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Золотько, нинішнього року, втім, вплив цього фактора вже був суттєво знецінений геополітичною напругою, в центрі якої опинилася Україна. Зараз, коли тональність інформаційного середовища суттєво пом'якшилася, гривня досить швидко відіграє втрачені позиції.

Довідково: на сьогоднішній день середній курс складає 28,25 грн/$.

Нерезиденти тікають з ОВДП, але незабаром повернуться. Велика спокуса

Іноземні кредитори ще з літа минулого року розпочали відчутний вихід з українських облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), що не могло не вдарити по курсу національної валюти: інвестори, отримавши за угодами гривню, яка не потрібна їм на зовнішніх ринках, міняли її на долар, тим самим вимиваючи "американця" з української економіки.

"Однак поки рано говорити про повну стабілізацію ситуації. Відтік коштів нерезидентів із ОВДП триває. З початку року їхній портфель скоротився 13,6 млрд грн. І хоча темпи щотижневого відтоку трохи нижчі від пікових значень січня, тенденція зберігається", – звертає увагу Ганна Золотько.

На досить високому рівні (близько 13-14%) залишається і прибутковість єврооблігацій з погашенням у вересні – це один із найрелевантніших способів визначити загальну оцінку суверенних ризиків іноземними інвесторами. Хоча, звичайно, слід відзначити значний прогрес – поточна доходність удвічі нижча від пікових значень у середині січня.

Найбільш лякливі інвестори в ОВДП, які вірили у повномасштабне вторгнення армії РФ і піддалися психологічним факторам, вже з українських облігацій втекли. Зараз усе залежатиме від політичного і новинного фону. Від того – що говоритимуть наші й іноземні політики. Якщо риторика буде спокійною, то й ризику подальшої девальвації гривні не буде.

Принаймні таку думку висловив у коментарі нам радник голови Мегабанку Андрій Львов. Він зважає на те, що оскільки дохідність наших облігацій дуже висока, це вигідно іноземним кредиторам, які повернуться до українських ОВДП як тільки спаде міжнародна напруга.

До того всього учасники ринку не мають жодних причин не довіряти Національному банку у сенсі корегування курсу. У ситуації девальвації регулятор спрацював адекватно і зрозуміло для учасників ринку, пом’якшуючи коливання. Андрій Львов підкреслив, що це той випадок, коли НБУ дійсно виступає не найкрупнішим спекулянтом, а регулятором.

"Те, що регулятор декларував, те він і робить. Він продовжить помірковано вмішуватись у курсову динаміку. Минулого тижня, коли гривня суттєво ослабла на фоні паніки, він м’яко втрутився у ситуацію, хоча золотовалютних резервів, аби більш радикально пригальмувати ревальвацію гривні, у нього вдосталь", – каже Андрій Львов.

Яких курсових коливань варто очікувати

Ганна Золотько вважає, що якщо геополітична ситуація не буде ні погіршуватись, ні покращуватись, лютий для гривні пройде відносно спокійно, без радикальних курсових стрибків. Будь-які ознаки покращення призведуть до прискорення тренду на зміцнення гривні, особливо якщо інтерес інвесторів до українських облігацій відновиться.

"Але через обмежений вплив на курсові тренди виключно економічних та календарних причин, я не візьмусь прогнозувати конкретні цифри для пари гривня/долар", – зізнається вона.

Андрій Львов згадує про ті ж геополітичні фактори і акцентує, що сьогодні економічні закони діють слабко. Він переконаний, що за умови політичного спокою, відсутності ескалації на кордонах і виходу у пріоритет саме економічних законів, курсу гривні у січні можна очікувати на рівні 27-27,5 грн/$.

"Якщо працюватимуть економічні інструменти, то у нас будуть усі шанси, щоб гривня укріпилась. Найбільш імовірний варіант – 27,5 грн/$. Курс 27 грн/$ вірогідніший у більш далекій перспективі. Це ті цифри, які бачу я і багато моїх колег", – зізнається Львов.

Останній додає, що підтримку гривні продовжують надавати й експортери: вартість продукції наших аграріїв на світових ринках рекордно висока, що сприятиме надходженню в Україну іноземної валюти, а відтак – і зміцненню гривні.

До слова, у коментарі нам аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко розділила сподівання Львова щодо лютневого курсу в 27,5 грн/$. І вона так само зробила заувагу, що національна валюта ладна укріпитись до такої позначки з огляду на відсутність ескалації конфлікту з Кремлем.