Левову частку зростання ВВП у 2021 році забезпечило "Велике будівництво" Зеленського

Левову частку зростання ВВП у 2021 році забезпечило "Велике будівництво" Зеленського

Левова частка реального зростання ВВП у 2021 році була забезпечена завдяки програмі президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". За даними розрахунків, виконаних аналітиками із незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook, вона забезпечила +2,6% зростання ВВП.

Про це повідомив у Facebook керуючий партнер та старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

Розрахунок здійснено на підставі офіційних даних щодо галузевої структури приросту реального ВВП за перший-третій квартали та прогнозування структури розподілу приросту реального ВВП у четвертому кварталі, виконаного моделлю AI_UEO_Michel.

Цифри в мільярдах гривень наводяться відповідно до методології Державної служби статистики, тобто в цінах 2016 року. Хоча реальний обсяг "Великого будівництва" у 2021 році становив 143 млрд гривень, у цінах 2016 року це відповідає 57 млрд грн. Саме на ці цифри спиралися економісти.

"Висновок навіть за таких суворих умов залишається незмінним: частка ВБ у прирості реального ВВП у 2021 році +2,6% ВВП. Найможливіше зростання реального ВВП у поточному році +2,7-3,1% за різними сценаріями. Наша група більша схиляється до нижнього значення", — зазначив Кухар.

За словами аналітика, вже зараз видно, що якби не програма президента Зеленського "Велике будівництво", спад економіки в другому півріччі за рахунок зростання цін на енергоносії та зростання тінізації в очікуванні бізнесом майбутніх податкових посилень "притиснули" б річну цифру зростання реального ВВП 2021 року майже до нуля. Левова частка реального зростання ВВП була забезпечена "Великим будівництвом".

Нещодавно президент Володимир Зеленський повідомив, що у 2021 році розмір економіки України вперше досягне рекордного рівня за період незалежності — перевищить 190 мільярдів доларів, а в рамках ініційованої ним програми "Велике будівництво" вже зроблено понад 13 тисяч кілометрів доріг та понад 500 мостів.