Соціальна допомога становить третину доходів українців

Соціальна допомога становить третину доходів українців

Зарплата становить половину доходів українців, а соціальна допомога та трансферти від держави – 36%

У першому кварталі 2018 року доходи українців становили 658 млрд грн. Порівняно з першим кварталом минулого року прибутки зросли на 24%. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Заробітна плата становить лише половину доходів українців – 327 млрд грн за підсумками першого кварталу. Загальний обсяг зарплат зріс на 28%, порівняно з першим кварталом минулого року.

Соціальна допомога та інші трансферти, за даними Держстату, у першому кварталі становила 36% від усіх доходів українців – 236 млрд грн.

При цьому, обсяг соціальної допомоги зріс на 23%.

За весь 2017 рік доходи українців становили 2 476 млрд грн. З них 44% – це зарплата, а 35% – це соціальна допомога та інші трансферти.

За даними Держстату, українці майже всі свої доходи витрачають на покупку товарів та послуг. У першому кварталі ці витрати становили 610 млрд грн, тобто 93% від загального обсягу видатків.

До соціальної допомоги та трансфертів, зокрема, входять субсидії на оплату комунальних послуг. На субсидії цього року уряд виділив 71 млрд грн . Ще 60 млрд грн виділили на допомогу сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям , громадянам без права на пенсію та інвалідам. Крім того, передбачили виплати для ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань, допомогу сім'ям, чиї члени загинули під час Революції Гідності, громадянам, які постраждали через Чорнобильську катастрофу, а також внутрішньо переміщеним особам.

Нагадаємо також, що після пенсійної реформи , яку парламент ухвалив восени минулого року, виплати зросли на 10,2 млн пенсіонерів (90% від загальної кількості), середній розмір підвищення становив близько 600 грн (середня пенсія зросла до 2 480 грн).

Після цього – вже у 2018-му році – уряд підвищив пенсії військовим та силовикам (500 тис. осіб). Їхня середня пенсія зросла з 2,6 тис. грн до близько 4 тис. грн.

А навесні Кабмін підвищив пенсії ще й для працюючих пенсіонерів . Виплати зросли у 2 млн. громадян, які мають не менше двох років страхового стажу після призначення пенсії. Середній розмір підвищення становив 75 грн.

Крім того, в уряді заявляли, що буде ще один перерахунок пенсій. Він має торкнутися українців, які мають великий стаж , але отримували мінімальну зарплату, тому зараз отримують маленьку пенсію (близько 3 млн. пенсіонерів).

Не пропустіть найважливіші новини та цікаву аналітику. Підпишіться на Delo.ua у Telegram