Україна готується зайняти близько $1 млрд у Франції, - Шурма

Україна готується зайняти близько $1 млрд у Франції, - Шурма
Ростислав Шурма. Фото: Facebook політика

Україна має намір взяти кредит у Франції на один мільярд доларів. Загалом планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Рада" заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

"З великими організаціями домовляємося про пакети фінансової допомоги або у вигляді державних гарантій, або у вигляді прямих міжурядових кредитів. Як ви знаєте, Канада оголосила про пакет допомоги у 120 мільйонів доларів, Єврокомісія ухвалила рішення про виділення 1,2 мільярда євро. Сьогодні ми провели переговори з урядом Франції щодо аналогічного пакету. Я деталі розкрию трохи пізніше, після того, як ми це фіналізуємо", - повідомив Шурма.

За цими кредитами процентна ставка не перевищуватиме 2-3%, за деякими ще нижче буде, наголосив заступник голови ОП. Нині вирішується питання забезпечення ліквідності, негайної доступності цих коштів.

Це необхідно для створення можливості легко отримати ці гроші, якщо виникнуть якісь вагання, зазначив Шурма.

"Наша мета з усіма нашими стратегічними партнерами сформувати такі пакети загальним розміром як мінімум 3 мільярди доларів, а бажано 5 мільярдів доларів, які будуть додатковою "подушкою" та зможуть гарантувати стабільність нашої фінансової системи незалежно від сценарію, як розвиватиметься ситуація", — додав політик.

Крім того, в Офісі президента працюють над перспективнішими проектами. Зокрема, йдеться про заявку на участь у Expo-2030. Шурма розповів, як йде робота в цьому напрямку, і зазначив: "Ми обговорили деякі деталі щодо участі в цьому конкурсі та підвищення наших шансів на перемогу в цьому конкурсі (на право проведення "Експо-2030 – Delo.ua)".