Україна поки що не потребує нової програми з МВФ, — Гетманцев

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев. Фото: Facebook Гетманцева

За відсутності додаткових потрясінь, Україна може обійтися без нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо не буде жодних потрясінь, я не бачив би будь-яких проблем з обслуговуванням держборгу в 2022 році і виконанням наших зобов'язань - таких проблем, які змушували б просто завтра укладати нову програму з МВФ", - сказав Гетманцев.

За його словами, під час укладання нової програми необхідно дискутувати, щоб угода була на вигідних для України умовах.

"Якщо ціна газу залишатиметься такою, то я впевнений, що ми продовжуватимемо утримувати ціни на газ. Повернемося до цього питання у травні-червні", – додав глава комітету.

При цьому парламентарій упевнений в отриманні двох траншів, що залишилися, по 700 млн доларів в рамках поточної програми stand-by. Її дія завершується влітку 2022 року.

В ноябре 2021 года МВФ обнародовал меморандум — в нем указаны условия, которые Украине необходимо выполнить в рамках программы stand-by.Она предусматривает еще два пересмотра, по их итогам Украина может получить третий и четвертый транши в размере около $700 млн и $1,1 млрд .

Нагадаємо, 24 листопада 2021 року Україна отримала другий транш макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by у розмірі 500 млн спецправ запозичення (еквівалент 699 млн доларів).

Причому внаслідок меморандуму Україна пообіцяла відмовитись від пільгових тарифів на газ для населення.