Хліб може подорожчати на 10% і більше: підприємства поки що не отримують пільговий газ

продаж хлібу
Продаж хлібу. Фото: Depositphotos

В Україні можливе подорожчання хліба. Про це повідомляє AgroReview.

Об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром" заявляє, що Меморандум щодо стабілізації цін на газ не працює. В результаті можуть зрости ціни на хліб.

"Меморандум від 31 грудня 2021 року, підписаний представниками хлібопекарських та борошномельних асоціацій, поки не працює, оскільки питання забезпечення хлібопекарських та борошномельних підприємств газом за пільговою ціною перебуває на стадії узгодження", — стверджує генеральний директор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко.

Він зазначив, що ціна на газ для підприємств за рік зросла в 10 разів і поки що немає реального рішення про постачання цього енергоносія за пільговим тарифом.

"Підприємства зазнають збитків. Як проміжне рішення – досягнуто домовленості, насамперед із великими торговими мережами, щодо підвищення цін на масові види хліба у січні на 10%. Якщо пільгова ціна на газ для хлібопекарських підприємств не стане реальністю, слід очікувати подальшого різкого зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби", – сказав Васильченко.

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило список виробників соціально значущих продуктів, які матимуть змогу отримувати газ з обмеженою націнкою. Торгова надбавка за постачання природного газу власного видобутку задоволення потреб цих підприємств встановлюється лише на рівні не вище 1%.

Нагадаємо, народні депутати хочуть також повернути скасоване у 2017 році державне регулювання цін на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значущість, та встановити граничну націнку на них у межах 5-15% від відпускної ціни виробника.

Проте експерти зазначають, що соціальні продукти харчування в Україні навряд чи подешевшають через держрегулювання цін на них. Спроба знизити ціни якщо і буде успішною, то в дуже короткостроковій перспективі — доти, доки ринок не перебудується і поки виробник не навчиться "попадати в прохідні ціни", наприклад, через зниження якості чи технології виробництва.

Фото: Depositphotos