"Екс-голова "Нафтогазу" Коболєв виплатив собі 600 млн грн премії за чужі заслуги", - політолог

"Екс-голова "Нафтогазу" Коболєв виплатив собі 600 млн грн премії за чужі заслуги", - політолог

Коболєв загалом отримав від Нафтогазу майже 600 млн грн премії за Стокгольмський арбітраж. Хоча він безпосередньо навіть не керував цим напрямом. Про це на сторінці у Фейсбук написав політолог Олексій Голобуцький, який називає багатомільйонну премію екс-очільника держкомпанії "платиновим парашутом". 

"Минулого тижня я вже писав про перипетії навколо заробітків ексочільника Нафтогазу, який поскаржився пресі, що йому недоплатили (мовляв, не дали компенсацію та бонуси в повному обсязі)... Так от: сьогодні держкомпанія офіційно заявила, що Андрій Коболєв сказав неправду. При звільненні з Нафтогазу колишній голова правління отримав майже 600 млн грн. Першу частину премії, 261 млн грн, він отримав ще 2018 року. А решту – в березні 2020 року при звільненні", - пише Голобуцький.

Він підкреслив, що друга частина премії була виплачена автоматично - відповідно до умов додаткової угоди до трудового контракту, що була підписана Коболєвим та Клер Спотісвуд - тодішньою головою Наглядової ради Нафтогазу.

"Але попри це більшу частину премії, що призначалася для всієї команди, яка працювала над Стокгольмським арбітражем, отримав саме Коболєв. Іншим співробітникам компанії, які безпосередньо займалися арбітражем, він свого часу премію не виплачував. Та для себе премію він забезпечив гарантіями. Що називається: сам собі не подаруєш – ніхто не подарує", - каже політолог.

Він процитував заяву "Нафтогазу": "У підсумку – перед правоохоронними органами стоїть питання законності та процедури нарахування премії, перед суспільством - етичності її розмірів. На рівні країни – знівельовано вагу перемоги і гордість за тих, хто зміг здолати "Газпром" і Путіна".

За словами Олексія Голобуцького, компанія очікує на публічне спростування Коболєвим своєї заяви, а тим часом сам Коболєв з 12 лютого по 5 березня завбачливо їде за кордон.