Методика використання температурних коефіцієнтів застаріла та вимагає перегляду – голова АГРУ

Методика використання температурних коефіцієнтів застаріла та вимагає перегляду – голова АГРУ
Методика використання температурних коефіцієнтів застаріла та вимагає перегляду – голова АГРУ

Методика використання температурних коефіцієнтів при приведенні газу до стандартних умов, яку затвердили 18 років тому, втратила свою актуальність і має бути переглянута.

Про це заявив голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Є питання про актуальність величини температурних коефіцієнтів. Поки що використовуються коефіцієнти, затверджені 18 років тому, у старій методиці. Звичайно, середньодобова температура змінилася", – сказав Денис Сенектутов.

Експерт вважає, що слід змінити підхід: коли коефіцієнт приведення обсягів газу до стандартних умов встановлюється для усієї області. До того ж, не можна виключати, що середні температури в Україні поступово змінюються.

За його словами, в Україні є напрацювання щодо затвердження наукової методології для приведення газу до стандартних умов за побутовими лічильниками, які враховують нинішні умови.

Наприклад, розрахунки приведення обсягів газу можуть відбуватися, виходячи з фактичних температур атмосферного повітря, що реєструються на метеостанціях Гідрометцентру.

Загалом їх налічується близько 300 по всій країні. Це дозволить зробити більш точний комерційний облік газу стосовно кожного споживача. А не діяти однаково по відношенню до всіх споживачів окремого регіону, адже температурні умови можуть суттєво відрізнятись навіть усередині однієї області.

Застосування такої методики дозволить формувати основу щоденних фактичних температур та обсягів споживання. І здійснювати на їх основі точніші дані про обсяги фактичного споживання для подальшого переведення в енергетичні одиниці.